September2020

Tisdag 1 september

Detta börjar ju bli helt bisarrt. Vart jag än ska ta mig så lyckas någon stänga av en cykelväg, placera dit livsfarliga koner och/eller montera dit skyltar som ber mig ta en annan väg eller varnar mig för hål i marken eller dylikt.

Var kommer alla skyltarna ifrån. Och när är de färdiga?


Bara på eller i nära anslutning till min knappa tre kilometer långa färdväg till jobbet kan jag räkna till fyra olika arbeten.

Det börjar redan utanför min lägenhet. Föreningen har beställt relining av avloppsnätet. Detta innebär att jag under fyra veckor är utestängd från mitt garage, Men även om jag skulle kunna åka in i mitt garage så står en vägarbetsskylt och hindrar min vanliga rutt in i garaget (kör fram tio meter, sedan backa så att bilen hamnar med nosen mot min garageport. Till detta har en trave däck placerats precis vid vår parkering och ett grävarbete gör att de redan få parkeringsplatserna minskat med två stycken.


När jag återvände till jobbet efter fyra veckors semester upptäckte jag att de hade grävt upp stora delar av Brunnsgatan. Gatan hade blivit enfilig och cykelvägen var även den halverad i bredd. Dagen efter var cykelvägen helt avstängd så jag fick vända om och runda hela bygget. När jag åkte till jobbet idag så var jag så pass vaken att jag tänkte köra runt arbetet genom att ta omvägen via Kaserngatan och Luthergatan. Bara för att upptäcka att när Luthergatan passerade Vallbackaskolan var det dags igen. Halva cykelvägen uppgrävd i ett drygt kvarter.


Till detta upptäckte jag dessutom igår att cykelvägen på Södra sidan av Kaserngatans sträckning på Brynäs, framför Staffanskyrkan helt stängts av. Orsaken till detta är okänd.


Söndag 6 september

Då var samtliga 104 kontroller hittade. För första gången fanns Gävle med bland orienteringsförbundets motionssatsning ”Hitta ut” och den 1 september släpptes de sista 11 kontrollerna. Sex dagar senare har jag besökt dem alla. Tycker jag var ganska snabbt. Men vid en koll i resultatlistan visar det sig att 50 stycken lyckats ta samtliga kontroller snabbare än vad jag gjort.


Jag har faktiskt besökt 150 kontroller. Men 37 av dessa hittades i Stockholm, och 9 stycken faktiskt i Trosa. Till detta ska läggas 50 kontroller i Naturpasset uppe i Robertsfors/Ånäset och 24 kontroller i lilla Skoj på Hoj.


Men nu är det nog dags att lägga denna lite annorlunda orienteringssäsong till handlingarna. Några ”Veckans bana” på Hemlingby återstår, och eventuellt någon Veckotur. Men jag börjar så smått ladda inför nästa år med förhoppningen att det då i stort har återgått till det normala. Bland annat funderar jag på att anmäla mig till O-ringen i skogarna runt Uppsala. Det ser jag verkligen fram emot.


Måndag 21 september

För första gången sedan hemkunskapen i högstadiet har jag handtvättat kläder (jo, vi lärde (?) oss faktiskt det på hemkunskapen).


Bakgrunden  till detta drastiska måndagsnöje är att vår tvättstuga nu varit stängd i fyra veckor. Jag lyckades boka in en tvättid några dagar innan den stängde. Och sedan med lite inside information snabbade jag och boka upp den strax efter tvättstugan skulle bli tillgänglig igen, närmare bestämt på onsdag. Efter att jag inventerat mitt förråd av boxerkalsonger så visade det sig att om jag kompletterade med tre par så skulle jag ha mitt på det torra, eller egentligen rena.


Men förra veckan kom ett sms med meddelandet att orsaken till den stängda tvättstugan, reliningen av bostadsrättsföreningens avloppssystem skulle dra ut lite på tiden. Dessutom planerades en ommålning av tvättstugan och målarfärgen måste torka och ångorna vädras ut. Alltså skulle tvättstugan ha stängt ytterligare en vecka.


Så valet fanns nu mellan köpa ytterligare fem boxers (boxrar????), vända de gamla bakochfram, våldgästa kompisar med smutstvätt i famnen – eller ta fram de gamla handtvättarkunskaperna. Jag valde det sistnämnda alternativet. Och nu pågår torkning med hjälp av handdukstorken på toaletten. Bara att hoppas att tvättstugan kan användas igen på måndag. Även om jag bara lyckades boka den lilla tvättstugan.


Tisdag 22 september

Plötsligt bara dök det upp en ny Coop-butik på andra sidan Gavleåns inlopp. Där i anslutning till Gevaliafabriken. Och som vanligt när en ny affär, restaurang eller kafé slagit upp portarna, så frågar jag mig – vad låg där tidigare? Denna gång är jag mer brydd än vanligt. Var det inte bara en intetsägande tegelvägg?


Nåväl. Hoppas att det finns underlag till denna nya affär. I och för sig fortsätter väl alderholmen att växa lite till, men snart sätter ju strandlinjen ett naturligt stopp för detta. Så en viss skepsis drabbar väl mig. Men å andra sidan kände jag lika då skybaren öppnade i stadsdelen. För att inte tala om Waynes Coffee. Men de verkar ju ännu så länge överleva.


Måndag 28 september

För första gången, troligen någonsin, har jag sett fram emot tvättiden med glädje. Inte klokt vad fem veckors stängning av tvättstugan kan göra. Och det visade sig att jag inte var den enda.


Ofta brukar det vara tomt i tvättstugan när jag kommer dit. Den lilla tvättstugan används eventuellt av någon av mina yngre grannar som bara i farten tvättar upp favoritkläderna. Eller helt enkelt någon som glömt boka tid. För den brukar sällan vara bokad.


När det gäller den stora är den ofta bokad en vecka framåt, framförallt kvällstid. Men det är sällan man springer ihop med någon där. Misstänker att det dessutom finns en del bokade tider som aldrig utnyttjas.


Men idag var det annorlunda. Jag hade bara lyckats boka den lilla tvättstugan. Men samtidigt som jag kom dit kom den kille som bokat eftermiddagstiden. Och en stund senare kom damen som var snabbare än jag och faktiskt hann boka den stora tvättstugan. Och lite senare kom en kille som kommit på att han måste boka en tvättstugetid.

Och alla uttryckte en sjuklig glädje att få tvätta.