semesterplanerKanske båt till Island. Eller flyg till Rom. Varför inte buss till Paris?

   Nu är den igång. Den mest förvirrade tiden på hela året. Nämligen den tid som man måste försöka planera sommaren.

Jag är som vanligt sen. Planering har aldrig – och kommer troligen aldrig att vara – min starka sida. Efter en runda bland stadens resebyråer sitter jag och plöjer igenom tonvis med färggranna resebroschyrer. Och trots att jag direkt kan välja bort 90 procent av alla resmål – har aldrig varit någon anhängare av badresor – så är det som blir kvar, tillräckligt mycket för att jag skulle kunna vara på resande fot de närmaste fem åren. Därför börjar sovringen anta lite mer diffusa former. Färöarna blir för dyrt, St Petersburg för trist och Kroatien för farligt. Ja, jag vet, inget av detta stämmer egentligen, men sovringen måste göras. Behöver man förresten inte bil för att uppleva Jerseys vackra natur på bästa sätt.

Men storstäderna då. Prag, Budapest, Paris, Amsterdam, Berlin, Wien och London. Lockande, lockande. Man behöver i alla fall ingen bil. Men tänk om det blir en varm sommar. Kommer fortfarande ihåg vad jag svettades när jag för några år sedan var i Rom. Drygt 40 grader och förbud mot att gå i bar överkropp. Vilket antagligen räddade mig från att drabbas av akut melignt melanom.

Så där går funderingarna när jag ömsom längtande, ömsom uppgivet och ömsom irriterat går igenom resebroschyrerna.

Men vem har sagt att man måste lämna fäderneslandet under semestern. Vem har påstått att semestern måste vara misslyckad bara för att man inte får användning av passet. Vårt land har så mycket att erbjuda  När jag bläddrar igenom senaste numret av resetidningen Vagabond hittar jag några ypperliga tips. Om man inte har råd att åka till Graceland kan man ju alltid åka upp till lappländska Voullerim för att kika på Jokkmokk-Jokkes första gitarr. En given hit. Och om man tycker att det är för tidsödande att ta sig ut till infödingstammarna i Afrikas djungler kan man resa till skånska Hörby för att besöka Arnold Äventyrarens kannibalmuseum. I Dala-Husby (Dalarna) finns ett indianmuseum och för er som är rädd för att skolfranskan inte räcker till för att åka till Euro-Disney i Paris kan jag rekommendera Härnösand, där det finns ett serie-musse-um med 7 000 disneyfigurer.

Men visst finns det också äktsvenska museer. I Bohuslän finns ett sillmuseum och till sillen måste man naturligtvis ha lilla nubben. Åk till Bollnäs och hembränningsmuseet. Där måste man dock vara beredd på polisrazzior, efttersom det mig veterligt faktiskt är förbjudet att äga en hembränningsapparat i Sveriga av idag.

Så visst finns det alternativ om jag nu inte skulle hitta någon resa i den digra hög av resebroschyrer som för närvarande har belägrat nattduksbordet där hemma.