November20

Söndag 1 november

Pustar ut efter att ha befunnit mig i en säck under närmare två och en halv timme. Höst, regn, svart asfalt och snöfritt. En jobbig situation om man tänker förflytta sig från Stockholm till Gävle. Att det dessutom byggts en ny stadsdel i området runt Hemlingby köpcenter som jag råkade förvilla mig i gjorde inte saken bättre.


Och inte heller att jag inte tror att stolen i bilen var inställd helt ergonomiskt. Vilket givit en smärta i vänstra skuldran.


Onsdag 18 november

13 grader varm då jag gav mig ut på en kort joggingtur i Gävle-mörkret. Hade det inte varit för den stormvind som svepte över asfalten och att det var kolsvart trots att klockan bara var fem så skulle man kunna tro att det var en lite sval sommarkväll.


Men inget verkar ju vara normalt detta år. Nu ser jag bara fram emot att få gå ut och plocka sju sorters blommor på julafton.


Torsdag 19 november

Idag blåste gårdagens nära sommartemperatur bokstavligt bort. När jag efter inmundigandet av dagens första kaffekopp strax före tio kollade in termometern stod den på 9 och en halv grad. När jag sedan lyssnat på stormvindarna utanför mitt köksfönster i knappt två timmar tog en bensträckare och svängde förbi termometern så visad den 2 och en halv. Alltså en temperatursänkning på sju grader på knappt två timmar.


Nu har det droppat några grader till, så när jag senast kollade var temperaturen till och med på minus. I och för sig bara med en halv grad, men ändå. Minusgrader har denna säsong varit sällsynt. Så är vintern äntligen på antågande. Glöm det. redan till helgen ska det tydligen bli 6-7 grader.


Lördag 21 november

Idag har jag blivit av med min Zalando-oskuld. En jacka inför den vinter som förhoppningsvis är på antågande.

Att köpa kläder på postorder har jag inte gjort sedan åttiotalet då jag gjorde några inköp på Ellos. Nu skulle väl i och för sig inte Zallando kanske kalla sig för postorder, men principen är detsamma. Skillnaden är bara att den glättade katalogen ersatts av en webbutik på internet.

Det finns orsaker till att jag i princip aldrig har handlat kläder på nätet. Den främsta anledningen är nog att man inte kan prova kläderna. Och visst, man kan skicka tillbaka dem, men jag tror att jag skulle vara för lat – och för konflikträdd – för att göra detta även om storleken bara varit nästan acceptabel. Den aktuella jackan skulle enligt reklamen vara lite liten i storleken, men som tur var passade den perfekt.

Men man kan ju inte ha tur jämt. Så när pandemin är slut återgår jag nog till att handla i vanlig affär, trots att jag hatar det. Men visst finns det klara fördelar med att handla på nätet. Inte minst utbudet. Det krävs åtskilligt rännande i olika butiker för att komma åt samma variation av plagg.


Måndag 23 november

Dagen började med en chock.


I en kort nyhetssändning på Radio Rix Morgonzoo (av alla ställen) berättade nyhetsuppläsaren att en frisörsalong i centrala Gävle utsatts för ett troligt attentat. Någon hade under natten slagit sönder en fönsterruta och slängt in någon typ av brandfarlig vätska.


Nu är ju Gävle en stad där det eldas mer än normalt. Är det inte bocken som någon satt fyr på, så är det ett hotell eller kanske ett byggvaruhus. Så att någon försökt tända på en frisörsalong är vkanske inte så chockerande. Men jag hade ju en klipptid idag. På en frisörsalong. I centrala Gävle.


Så då började ett taffligt försök till research. Jag gick in på Gefle Dagblads app och efter lite klickande hittade jag en liten artikel om händelsen. Och salongen låg fortfarande i centrala Gävle. Och här hade man dessutom en bild. Mycket mörk bild i och för sätt, men ändock en bild. Jag försökte förstora bilden för att kunna hitta ledtrådar. Inte har min frisörsalong balkonger på våningen ovanför. Eller?


Och på andra sidan gatan lyste neonljusen. Och efter att ha gjort ytterligare en förstoring kunde jag läsa Synsam. Och faktum är att nästan mitt emot min salong – på andra sidan, ligger Gallerian Nian. Och i Gallerian ligger en Synsambutik. Men deras logotyp finns väl inte i neonljus på galleriets fasad? Eller?


När jag väl kommit så långt i mina tankegångar var det tid för de lokala nyheterna på SVT:s Morgonstudion. Även de hade lyckats få med ett inslag gällande attentatet i Gävle. I en frisörsalong på Söder. Jag kunde andas ut, med en lite irriterad suck. Söder är väl inte centrala Gävle? Eller?


Nåväl, visst kunde jag känna för de som verkligen hade tid på den drabbade salongen, men jag blev i alla fall klippt. Och känslan är underbar.


Tisdag 24 november

En sak som jag vid en jämförelse jag ansett vara bättre i Gävle än i Umeå är andelen cyklister som faktiskt använder cykellyse. Bra har det väl kanske inte vari, men som sagt var bättre än Umeå.


Men nu kanske jag får omvärdera detta också.


Ett av mina sätt att döva tristessen när jag promenerade från busstationen vid universitetssjukhuset till mitt hem i Tomtebo var under den mörka årstiden att räkna andelen cyklister som körde med cykellyse. Och det slog aldrig fel – oavsett när jag gjorde undersökningen så hamnade resultatet på cirka 25 %. En i mitt tycke skrämmande låg siffra.


Men idag när jag efter jobbet vid halv sex.tiden tog apostlahästarna efter cyklelvägen till Kvantum på Fjällbacken började jag räkna igen. Innan jag kom fram till köpcentrat så såg jag fem cyklister. Alla utan lyse. På väg hem valde jag att gå efter den mer vältrafikerade Kaserngatan. Och även under denna promenad s¨åg jag fem cyklister. Med mycket god vilja kan jag säga att två av dessa hade lyse (en av dessa hade det minsta cykellyse jag någonsin sett).


Så två av tio = 20 %. Jag tror ingen av mina undersökningar i Umeå underträffade detta…