Maj2014

Torsdag 1 maj

Maj månad mötte upp  - med snöfall. Våren  verkar anse att den  gjort sitt för i år. Så då får väl jag göra mitt. Vilket i detta fall innebär att publicera bilderna från Ecuador. Så nu är i alla fall mina bildsidor på plats. Nu återstår bara lite kåserier och gamla  blogginlägg, sedan är hemsidan åter i full gång.


Söndag 4 maj

Ömsom sol och ömsom hagel - är det ett läckert vårväder eller inte? Hur som helst gler det att vara snabb i svängarna om man vill få sig lite frisk luft utan att riskera att bli nedklubbad av ett hagelväder. Så jag tog den korta  rundan idag, enbart knappa tre km. Hand upp alla som tror att haglet enbart var ett svepskäl...


Torsdag 8 maj

Så kom i morse då mitt tjat om att jag aldrig försover mig rejält på skam. Återigen glömde jag att ställa klockradion i går kväll. Återigen vaknade jag tidigt, redan void fem-tiden. Men då mest för att jag var ordentligt pissnödig. Så sedan somnade jag sött igen och vaknade enligt klockradion 07,47, vilket om man justerar för att klockradion faktiskt ligger före, blir 07,44 svensk tid. Enligt mitt schema skulle jag börja jobba 07,45.

Nåväl, jag studsade upp, borstade tänderna, klädde på mig, struntade i frukosten (vilket jag i och för sig gör varje torsdag eftersom det bjuds på torsdagsmacka på jobbet), störtade ut, hämtade cykeln i cykelförrådet och drog iväg. Kl 08,08, alltså 22 minuter efter uppvaknandet tog jag dagens första samtal. Nästan så att jag själv blir lite imponerad, eller kanske egentligen lite skrämd.


Måndag 12 maj

En tippvagn och en vedklyv har idag bytt ägare. Sedan min far dog 2006 har de bägge mest stått och samlat damm i varsitt maskinutrymme på farmen. I och för sig har bönderna i Laxbacken lånat vagnen när kornet skulle bärgas. Och i och för sig har vi klyvt en del ved även efter fars bortgång. Men bönderna klagade på att vagnen egentligen var lite för liten och brorsan köpte en eldriven klyv. Dessutom havererade en stång rejält på klyven.

Men det tänkte ju inte jag på då jag vid halv elva-tiden lade in annonsen på Blocket. Sedan gav jag mig ut på lite skogsvandring och strax efter elva verkade det som om annonsen hade blivit godkänd. För då började telefonen gå varm. Den första som ringde var en kille från Boden. Han var mer än intresserad av vedklyven. I själva verket lät han lite ledsen över att han inte kunde komma ifrån tidigare. Och inte ens då jag under vårt andra samtal nämde den havererade stången tvekade han. Han hade två alternativ sa han. Antingen köpa en begagnad klyv, eller att bygga en klyv. Så då förstod jag att ett krokigt stag inte var några problem.

Så halv sex på kvällen dök han upp med en pickup, en kompis och en son (?). Efter ett visst funderande kom vi fram till att med traktorns frontlastare och ett par spännband skulle det gå att lyfta upp klyven på pick uppens flak. På grund av att en lem inte gick att få ner blev det en speciallösning. Klyv upp i luften, pick up backades i läge, klyv sänktes, spännband böt läge. Och vips var det lastat. Jag fick 500 spänn och klyven började fraktas de 24 milen till Heden utanför Boden.

Tippvagnens nya ägare ringde strax före 12. Han hade ett företag med gamla hus som affärsidé. Bland annat hade de köpt en kåk i Bobacken, Bygdeå. Och där skulle det behövas en vagn tydligen. Han ville gärna se den och tre kvart senare rullade han in med bilen på farmens gårdsplan. Han studerade vagnen, ringde sin bror (?) i Östersund för att höra om priset var bra (tydligen var brorsan någon jämtländsk bonde) och fick rådet köp. Sagt och gjort, 15 000 kronor in på vårt konto och ett löfte om att vagnen skulle hämtas senare.

Kan bara konstatera att det gick lättare att sälja klyv och vagn än skidor och tjock-TV som är mina senaste affärer via Blocket. För det har ringt säkert sju-åtta pers ytterligare som varit intresserade av klyven (plus fyra emejl, upptäcker jag nu ikväll) och tre-fyra stycken som frågat om vagnen (och en förfrågan per e-post). Att sedan ingen ringt och varit intresserade av plogen och hövändaren jag bjöd ut i samma annons tar jag med jämnmod. Dagen har varit ganska lyckad i alla fall. Och skulle någon vara intresserad av plog och hövändare så ligger ju fortfarande annonsen ute ytterligare en månad.


Onsdag 14 maj

Några dagar på farmen och jag förstår varför det aldrig var aktuellt att jag skulle driva det lilla jordbruket vidare.

1. Jag saknar den fantasi och uppfinningsrikedom en bonde måste ha för att lösa alla vardagens små problem som uppstår - allt går faktiskt inte att lösa med najtråd...

2. Jag skulle ägna halva tiden åt att leta efter mina handskar som jag har en förmåga att lägga på de mest oortodoxa ställena.

Att det sedan dessutom är en nästan omöjlig uppgift att kunna leva på ett litet jord/skogsbruk idag hjälpte förstås heller inte till.


Hem