längtan


Det var väl ett år sen nu som våra vägar korsades där utanför Åhlens. Vi brukar springa på varandra så där vartannat år, säga hej, prata om gemensamma vänner och om den tid som gått. Hon som vanligt med ny frisyr, vilket gör att jag inte kan placera henne först. Jag har däremot haft samma frisyr sen jag var tjugo, så som vanligt börjar vårt samtal med att hon säger ”nämen hej, är det inte…” Vilket det naturligtvis är.

Hon berättade att hon den hösten skulle flytta till en liten stad i Schweiz, en stad jag aldrig hade hört talas om och som jag direkt glömde namnet på. Hon hade jobbat på ett gym där tidigare en sommar och nu hade hon fått chansen att återvända.

- Du tycker nog det är lite underligt, sa hon, men det är enda stället jag någonsin bott på som inte fått mig att längta någon annanstans. Jag vet inte varför, men så är det, och jag längtar tillbaks.

Hon kanske inte visste det, men är det någon som skulle förstå henne var det jag. Och det enda  som jag kunde tänka var ”lyckost”. För jag söker fortfarande. Efter det där stället, den där platsen där man kan känna fullständig harmoni.

Jag har alltid mått bäst de gånger jag har varit på väg någonstans. När jag sitter här och författar detta tänker jag på den paradislika hösten som nu börjar ta kontrollen uppe i Västerbotten. Med frostnupna mornar, rödgula björklöv och fallfrukt under äppelträdet. Väl hemma på farmen går jag ut och sätter mig på en sten i skogen, lyssnar på fåglarnas kvitter och på det avlägsna bruset från Rickleåns forsar. Två dagar senare börjar jag bli rastlös. Det händer ju inget. I ren panik åker jag in till Umeå, besöker kompisar, springer på affärer och slår mig ner på något kafé. Efter några dagar i det tempot börjar jag längta hem till min lägenhet i Halmstad. Min säng, min stereo, min dator, vad jag saknar er.

Väl hemma gör jag min traditionsenliga lördagssväng ner på Café Regnbågen, beställer in en capuccino och en arraksboll och slår upp min favoritlektyr, resetidningen Vagabond.

Sakta, men säkert försvinner jag mentalt från Halmstad. Jag befinner mig nu resande runt bland pubar, whiskeydestillerier och BoB-inkvarteringar i Skottland. Jädrans, jag måste gå och beställa en resa. Och det snart…