Juli20

Fredag 3 juli

Tuff arbetsvecka, förra veckans högtryck har vänt till ett minst sagt oberäkneligt väder och tvättstugan en fredagskväll.


Visst kunde förutsättningarna varit bättre. Men efter en rask kvällspromenad på tre kvart så kan jag konstatera att den svenska sommaren är bättre än sitt rykte och om det är någonting vi ska lära av denna pandemitid är att passa på att njuta.


Att sedan robotdammsugaren hade gjort ett arbetspass då jag återvände hem gjorde inte saken sämre.


Lördag 4 juli

Oljan värmdes ordentligt, köttet skulle stekas. Tänkte att det nog behövdes lite mer olja, eftersom den jag lagt dit nästan förångas. Sedan var det dags att börja steka, och jag började röra i köttet. Det skulle jag nog inte ha gjort.

Plötsligt small det till. Gula flammor lyfte mot köksfläcken. För första gången har jag flamberat. Även om det var ofrivilligt.


Och jag erkänner. Gulaschen blev god – riktigt god. Även om inte flambering stod i receptet.


Söndag 5 juli

Igår filmen om Monica Zetterlund. Och idag den om Björn Borg. Två ikoniska svenskar som hamnat på filmduken.


Och filmerna har många likheter. Två huvudrollsinnehavare med isländska rötter. Och både Edda Magnason som Monica Zetterlund och Sverrir Gudnason som Björn Borg har gjorts nästan kusligt porträttlika. Och Sverrir är faktiskt en annan gemensam nämnare mellan filmerna. Han spelar nämligen även en av de främsta birollerna i Monica Z.


En annan likhet är att det är två mycket välgjorda filmer men nu när jag sett bägge två måste jag säga att filmen om Borg står i en viss särklass. Hur man lyckas skapa ett sådant drama runt en tennismatch övergår mitt förstånd. Inte ens Mariana Simionescus totala avsaknad av brytning stör. Kanske för att även hon (spelad av fantastiska Tuva Novotny) gjorts porträttlik.


Tisdag 7 juli

Just nu går inte vädret att lita på alls.


Efter middagen sken solen. En perfekt sommarkväll, tänkte jag, och planerade en utfärd till Hemlingby för att klara av orienteringsklubbens ”Veckans Bana”. Innan jag åkte hade de väl tornat upp sig lite moln, men det var uppehåll. Men mellan fjärde och femte kontrollen och himlens portar öppnade sig. Och trots att jag nästan sprang på rekordtid så var jag rejält genomsur när jag kom i mål.


När jag närmade mig Brynäs började solen ta för sig igen och jag såg inte bara en, utan två regnbågar. Som naturligtvis hann försvinna innan jag hann hem och hämta kameran.


Söndag 12 juli

Dagens regnväder. Tänkte fixa en coronaanpassad Gestrike tredagars. Etapp två, utanför Valbo, tänkte jag springa idag. En etapp som i princip var förlagd runt två grusgropar, med omkringliggande tallhed och stigsystem. Stigar som med fördel används av motorcrossförare.


När jag åkte ut dit hade morgonens moln till synes försvunnit och fick till och med användning av solglasögonen. Nä jag hade parkerat i en av grusgroparna, hämtat kartan, swishat betalningen och börjat vandra upp mot startpunkten började det droppa. Solen hade tagit en tupplur och molnet fått fritt spelrum. När jag sedan gav mig iväg på min dryga tre kilometer långa banor, började det ösa ner. I fjärran hördes också åskan mullra. Och så höll det på under den dryga timmen som mitt lopp varade. Ja, inte riktigt hela tiden. För på väg mot den tionde och sista kontrollen började det avta. Och när jag nådde det avbytarbås som innebar slutpunkten av banan så såg jag till och med lite blå himmel. Och när jag kom tillbaka till Gävle var det nästan molnfritt. Solen hade vaknat och jag till och med kunde ta eftermiddagskaffet på balkongen.


Tisdag 14 juli

En av fördelarna med att jobba med att svara på frågor om moms är att man lär sig mycket även inom andra ämnen. Idag var ämnet hälsotrender uppe. Frågan var om elektronisk muskelstimulering (EMS) var idrott. Efter googling visade det sig att man tydligen tagit steget bort från 90-talets TV-shop som påstod att man kunde bygga muskler sittandes i TV-soffan. Numera får man nog röra på sig, men iklädd en väst eller liknande där elektroniska impulser ska mångdubbelt förbättra träningens effekter.


Vi kom fram till att det nog bör betraktas som idrott momsmässigt, men jag är fortfarande lite skeptisk. Drog öronen (eller ögonen) åt mig när jag läste att metoden även ger den mest vältränade träningsvärk. Låter ont. Dessutom – skulle det verkligen vara så effektivt borde ju alla toppidrottsmän syssla med detta och diskussionen om doping skulle gått hög.


Ett annat uttryck som har dykt upp i hälsoröran är skogsbad. När jag i våras hörde detta för första gången tänkte jag att bada i en skogstjärn kan ju locka men historierna från ungdomen om bottenlösa skogstjärnar kom snabbt ifatt mig.

Men sedan visade det sig att jag totalt missuppfattat uttrycket. Det hade inte ett dyft med bad att göra. Det handlar om att stressa av i skogen, tydligen ett japanskt påfund. Och då kan jag berätta att jag skogsbadat i hela mitt liv. Och jag har gjort detta helt gratis.


Onsdag 15 juli

395 kronor fattigare, men bra mycket nöjdare gled jag iväg på cykeln jag just hämtat från cykelverkstaden. Min Rex hade äntligen fått ett nytt styrlager. Slut på gnisslande färder genom stadens gator. Framförallt vid blött väder lät den, och det ordentligt. Och slut på tröga svängar. Cyklarnas svar på muskelservo som dessutom gjorde färden extra ostadig eftersom den inte bara blev tungt att styra, det blev också jobbigt att parera mjukt.


Torsdag 16 juli

Ett strömavbrott – sedan var det fädigt. Min Tivo-box ville inte starta om. Eter den hade jobbat i säkert tre kvart, började jag slita ut kablar för på detta sätt chocka gång den. Det fungerade inte. Slutligen chansade jag på att slå av strömbrytaren bak på apparaten. Och det gav effekt. Tyvärr åt fel håll. Apparaten vägrade nämligen att starta upp igen. Den vägrade nämligen att ta ström.


Så jag fick slå en signal till ComHem. Tålmodigt väntade jag medan killen i supporten gick igenom sin checklista. Hade jag kollat alla sladdar? Fungerar kontakten? Är verkligen apparaten påslagen? bBara för att komma fram till det jag redan visste igår. Tivon var kaputt. Så nu är det bara att invänta en ny apparat som beställdes ”på garantin”. Förhoppningsvis dyker den upp innan jag åker på semester nästa lördag.


Måndag 27 juli

Lärde mig ganska snart att det där med karma är en myt. Gör man snälla sker åt någon annan är risken stor att något trasslar till sig för dig själv. Så var exempelvis fallet då jg passerade en kille som kört av vägen på E4:an en och en halv kilometer från föräldrahemmet. Jag stannade och erbjöd mig att åka hem och hämta farsans traktor. Sagt och gjort, traktorn hämtades, bilen drogs upp och alla var glada. Möjligtvis fick jag några tior för besväret. Killen fortsatte sin resa och jag åkte mot hemmet. Men precis då jag skulle svänga av E4:an så small det till. En krok i snökedjorna hade lossnat och ryckt ta i den anordning som omgärdade det högra bakljuset. Det blev tvärstopp. Och bakljuset minde en gång för alltid om den gången mitt goda hjärta straffades omgående.


En annan gång skulle jag bara snabbt skjutsa hem en av syrrans kompisar som bodde Öst på stan i Umeå. Vid rödljusen i korsningen Skolgatan-Östra Kyrkogatan (tror jag det var. Går plötsligt sprinten av i min Dafs växelstag och det går varken lägga in back eller färd framåt. Resultat, en kakafoni av signaler från bilarna bakom, och ett antal svärande yngre tjejer. Och bärgning till verkstad på Teg.


Idag var det svågerns Chrysler som vägrade fungera. En slang hade släppt och han måste ta sig till Trosa där viktiga flygutbildningstimmar väntade. ”Låna min bil”, erbjöd jag mig genast. Jag behöver den ju inte idag. Ska bara dra ner på Söder och leta efter ”Hitta Ut”-kontroller. Han tog tacksamt mot denna hjälp. Och drog iväg.


Kanske en halvtimme senare tänkte jag förbereda min färd ner på stan genom att fylla på mitt saldo på SL-kortet. Då slog det mig plötsligt. Plånboken! Den låg i säkert förvar i ett fack i min bil. På väg till Trosa. Men varför misströsta tänkte jag, man får väl ändra planerna lite. Nämnde detta för systerson med sambo som nu hade stigit upp. Och då kanske ändå karman började visa sig. Kanske. Jag har ju faktiskt kontanter sa systersonen och håvade upp en femhundring. Och om jag nästintill aldrig betalar med kontanter numera så gör min systerson det troligen absolut aldrig. Så chocken var total. Frågade som statstjänsteman om han möjligen börjat arbeta svart. Detta nekade han till och den mest troliga förklaringen till hans chockartade ekonomiska tillstånd var att han har fastrar som varje jul (och troligen också födelsedag) skickar kontanter som presenter. Sedan blir dessa liggande i hans plånbok. Eftersom han nu inte egentligen inte använder kontanter. Så han överräckte femhundringen (tror aldrog jag tidigare varit innehavare av en såda<n sedan sedlarna ändrades) och jag swishade honom samma belopp. En så kallad winwin-situation.


När sedan hans sambo påpekade att man ju kunde köpa SL-biljetter via SL:s app var glädjen total. Och jag kunde ge mig av till Söders höjder, där de tydligen hade väntat på mig. För när jag kom till Tantolundden, där de hade satt en kontroll på en höjds nordvästra del hittatde jag ett litet sött hus där det stod HEJ på ena gaveln och PÅ på en annan gavel. Tala om att känna sig välkommen. Hur de visste att jag skulle passera just där fattar jag dock inte. Att det troligen stod DIG på den tredje gaveln bortsåg jag ifrån.


Och om ni nu tror att jag i fortsättningen kommer att tänka efter ett par gånger innan jag gör någon god gärning igen, tror ni fel. Det tankesättet ligger liksom inte för mig. Och det kan ju hända att karman faktiskt finns någonstans därute. Och då vill jag inte missa den.


Tisdag 28 juli

Ibland funderar jag på vad de tänkte på när de byggde Södermalm. De kunde lika gärna byggt stan på Kebenkaise. Men det är bra träning. Och utsikten är fantastisk. Först upp till Ivar Los Park sedan upp till Kronprinsesse Märthes Kirke och som grand finale en vandring upp till Fåfängan.


Varvade ner lite genom ett besök på det i stort sett platta Gamla Stan. Där finns ju bara Slottsbacken. Som jag naturligtvis kände att jag måste besegra. Och sedan finns tydligen 2019 års godaste kanelbullar vid Skeppsbron. Även dessa besegrade jag.


Den största segern var dock att jag hann hem till syrran innan det regnet startade på allvar.


Onsdag 29 juli

Sitter och njuter av en härlig sommarkväll på syrrans altan och begrundar det faktum att sommarvädret är bräckligt.

För idag har jag frusit. Och funderat på det faktum att jag inte ens stoppade ner någon långarmströja i packningen denna första semestervecka.


Igår kväll bestämde jag mig för att denna dag öka på min status som turist. Jag bokade Strömmas Lilla skärgårdstur med guidning.


Nu blev det väl inte så mycket guidning av. Jo, det var en kvinna som pratade mest hela tiden. Och det hon sa var säkert intressant. Men för att allt skulle nå ut var högtalarsystemet av alltför undermålig kvalitet. Dessutom hamnade jag under första delen av resan bredvid ett franskt par med en son på kanske nio månader.


Hur kan något som är så litet alstra sådana höga toner. Så istället för massvis med nyvunnen kunskap gällande Stockholms skärgård så riskerade resan att ge mig tinnitus.


Men några enstaka delar från guidningen fick jag i alla fall med mig. Jag vet var Björn Borgs första villa på Värmdö låg. Detta hus som kronofogden la beslag på när Borg inte kände för att betala sin skatteskuld. Dessutom lär Ros i Roslagen och Ryss i Ryssland ha samma ursprung.


Så trots kylan och trots the french connection var inte dagen alls så illa.


Torsdag 30 juli

Trosa –  världens ände. En stad värt ett besök. Så när svågern övade fly av ultralätt plan passade jag på.


Vad tyckte jag då? Ja, det fanns en hel del härliga trähus. Och stadskärnan skulle nog kunna betecknas som pittoresk.

Men gick man ner till hamnen så var känslan mer Sandhamn, här var det båtfolket som reagerade. Och någonstans så försvann det pittoreska i en röra av öl i plastglas, hamnshopping med rea och plastiga båtar.


Allt detta kan ju vara trevligt i lagom doser. Men pittoreskt är det inte.


Fredag 31 juli

Snart är första semesterveckan över. Detta firade jag med en promenad till Farsta. 50 minut3er dit och 50 minuter tillbaka. Bara för att raklöddret tog slut idag. Men jag passade även på att köpa ett par nya, kraftigt rabatterade shorts på MQ. I morgon utlovas det ju rejäl sommarvärme. Och då behöver jag vara respektabelt klädd. Dessutom står ju ett födelsedagsfirande i Närke på programmet.