Oktober2016

Lördag 1 oktober

Drygt 33 år efter att jag fått min första kamera, en Ricoh compactkamera som jag fick i 20-årspresent av mina syskon, har jag påbörjat en nybörjarkurs i fotografering. I och för sig handlar det nu om digital fotografering och det är ju bara knappa tio år som jag fick min första digitalkamera. Även den av digitalmodell och även denna kom från släkten, denna gång dock enbart brorsan. Tror bestämt att den kostade mig några hundra.

Under dessa 33 år har kameran varit en kär följeslagare till mig och antalet bilder kan räknas åtminstone fem-siffrigt. Har även som lokalredaktör fått möjlighet att fota i arbetet.

Men det har alltid varit motivet som varit i fokus. Jag har varit ganska duktig på att se vad som kan bli en bra bild. Men jag har varit sämre på att veta hur jag skulle nå dit. Det här med slutare och bländares förhållande till varandra har varit bekymmersamt. Och hur använder man blixten bäst. Och med digitala kameror kommer också en möjlighet att spela med ISO-talet. Men hur?

Det var allt detta som är bakgrunden till att jag tecknade upp mig på en nybörjarkurs i digital fotografering i Medborgarskolans regi. I torsdags var första lektioinen och snabbt gavs även första läxan. Rubriken var Rörelse i bilden och tanken var att vi skulle lära oss att använda slutaren.

Därför har jag i dag bland annat varit upp på Hemlingby friluftsområde bara för att konstatera att jogging inte verkar vara gävlebornas starka sida. Mest bara sakta promenad med barnen. Men någon bild lyckades jag väl i alla fall få till.


Måndag 3 oktober

Tydligen hände det redan i våras men idag upptäckte jag att klassiska nattklubben Heartbreak Hotell bytt namn till Slick City. Låter lite ekivokt i mina öron, men det kanske bara är jag...

Jag håller mig dock troligtvis även fortsättningsvis till de mer invanda ölhaken. Heartbreak besökte jag sista gången för så där åtta år sedan. Och jag saknar det inte…


Söndag 30 oktober

Vintertid - och på lokalnyheterna talar de om att SMHI varnar för ett ordentligt snöoväder till veckan (i och för sig gällde det inlandet men ändå...). Man får väl helt enkelt glädja sig över den sol som vi har idag.Hem