Oktober2015

Torsdag 1 oktober

Tidigare i veckan jagades jag av en dator. Datorn agerade på IKEA:s uppdrag. Vid datorns tredje påringning svarade jag till slut. Och efter att datorrösten säkerställt sig över att det verkligen var jag som avarade kunde den med metallisk röst tala om att mina beställda bänkskivor skulle levereras på fredag. Den exakt tiden var mellan 8 och 16. En tidsbestämning som till och med SJ skulle skämmas för.

Troligtvis var dock datorrösten enbart en praktikant. Så IKEA tyckte att dennes arbete måste kontrolleras. Så de såg till att senare ringa lite mer personligt för att meddela samma sak. På fredag mellan 8 och 16 smäller det...


Fredag 2 oktober

Jag visste att det skulle bli så här. Idag kl 10.00 hade jag tid hos sjukkgymnasten. Och som jag skrev i gårdagens inlägg så var en IKEA-leverans på ingång mellan 8 och 16. Samtidigt som jag skulle försölka få min arbetsdag att flyta på så bra det nu kunde gå. Allt detta var ju tillräckligt för att min stressnivå skulle nå oanade höjder. Men jag bestämde i alla fall att jag klockan halv tio skulle gå ner till lunchrummet för att ta min fredagsmacka för att en kvart senare åka mot Brynäs Centrum och sjukgymnastmottagningen.

Sagt och gjort. Jag gick ner till lunchrummet, svor över att muggarna var slut, hittade dock en gammal svart kopp som följt med upp när min arbetsplats flyttade, fyllde den, tog tag i en brödskiva och skulle precis sträcka mig mot smöret. Då ringde telefonen. Det var från DHL och killarna skulle leverera min bänkskiva. Den skulle levereras om en halvtimme var beskedet. En snabb koll på klockan sa att om en halvtimme skulle klockan vara 10. Då hade jag en sjukgymnasttid. Här följde ett vilt förhandlande. Resultatet av detta blev att de nog kunde kasta om lite så att min leverans kunde komma en kvart tidigare. Men då måste jag vara på plats kvert i tio.

Nu gällde det att handla snabbt, jag började springa en våning upp, för att byta skor, samtidigt som jag tryckte in den ännu osmörade brödskivan i munnen. Sedan följde en språngmarsch några 100 meter till Konserthuset där jag dagen till ära parkerat min bil. Under efterföljande körning hem hördes mest svordomar över rödljus, långsamma medtrafikanter och IKEA:s leveranssystem.

Dock hann jag faktiskt hem med flera minuters marginal till godo. Hann faktiskt bli lite sur över att leveransen dröjde. Men till slut kom den, skivorna förflyttades till min lägenhet och jag kunde ta cykeln och ta mig till sjukgymnasten. Och när jag steg in i väntrummet var det fortfarande fyra minuter till godo innan klockan var tio.


Fredag 9 oktober

I en vecka har framkomligheten i min lägenhet begränsats. Som jag skrev i texten från förre fredagen kom då leveransen av de av mig beställda bänkskivorna. Och i väntan på montering har jag fått hoppa över dem på vägen till toaletten, flytta dem varenda gång jag skulle in i frysen och undvika att ha bjudningarna eftersom köksbordet varit fyllt med väggplattor och vattenlås.

Men idag var det dags. I samband med att Peab skickade offerten på monteringen bestämdes det att de hade möjlighet att komma idag, fredag. Och har man möjlighet att få besök av hantverkare i dessa tider måste man ta chansen.

Så strax före halv åtta ringde det på dörren och utanför stod två hantverkare. Efter några inledande artighetsfraser och lite praktisk information gav de sig i kast med arbetet. och innan jag åkte till jobbet sådär en kvart senare hade de redan monterat bort den första av de gamla bänkskivorna.

Eftersom jag bara jobbade halva dagen idag (slutade tolv, men ett inköp av cykellyse och en helgfika på Lido sinkade mig lite) kom jag hem redan strax efter halv två  och döm om min förvåning då jag möttres av en tom lägenhet, om än med ett något ombyggt kök. Kändes härligt.

Nu sitter jag dock och räknar lite. Är det så att den offert som lämnades tidigare i veckan måste timpriset vara väl i klass med en ordinär revisionsbyrå. Om vi räknar med att de just hade lämnat min lägenhet då jag anlände hem hade de hållit på i sex timmar. vilket på två personer blir 12 timmar. Offerten var på 17 000 (före ROT), vilket skulle ge ett timpris på dryga 1400. Och då har jag inte tagit med tid för lunch eller den eventualiteten att de redan var färdiga till lunch.

Jag har egfentligen inte någon aning om vad hantverkshjälp brukar kosta i timmen, men på offerten står att extra snickeriarbete kostar 590 kr i timmen

Så nu väntar jag med spänning på slutfakturan... Får väl intala mig att det inte drabbar ingen fattig.


Lördag 24 oktober

Få nyhetsinslag har berört mig mer än detta. I TV4:as nyheter intervjuas en kusin till den mördade elevassistenten i Trollhättan.  Och jag undrar - hur kan ni inte hata?

Men budskapet är solklart - det finns redan så mycket hat i världen. Men det finns ännu mer kärlek.

Jag ger er några svenska hjältar! Jag sörjer med er, men samtidigt glädjs jag åt att ni ger mig hopp. Tillsammans motar vi bort den mörka skugga som sveper över vårt älskade land dessa dagar.

Låt inte hatet segra! För att citrera Kim Källström - vi är alla världsmedborgare på denna jord. Bygg inte murar - bygg broar.


Hem