December2010

Torsdag 2 december

En klar deja vu slår mig. Socialdemokraterna har återigen kommit med en eftervalsanalys efter det andra valnederlaget på raken. En av de största orsakerna anser analytikerna vara deras kamp för att återinföra fastighetskatten. Och just detta får mig att fundera på vilken funktion dessa eftervalsanalyser egentligen har. För analysen efter förra valet pekade också på en stor orsak till valnederlaget – nämligen fastighetsskatten.

Så antingen består sossarnas valstrateger av personer med oroväckande dåligt minne eller då av ett gäng kamikazeflygare som mer än gärna följer med det störtande planet mot marken. Eller kanske är det så att valstrategerna helt enkelt inte tar valanalytikerna på så stort allvar.


Onsdag 29 december

På det glada 80-talet hände det ibland att jag åkte inrikesflyg mellan Arlanda och Dalarna Airport utanför Borlänge. Och ni som kan er svenska historia vet att detta flygmässigt sett är något av ett jämfotahopp. I princip så sker start och landning samtidigt. Jag vill minnas att flygresan bara tog dryga 20 minuter. Men det intressanta och mest fascinerande med denna resa var att flygvärdinnorna hade krav på sig att under denna korta resa hinna servera kaffe och även plocka in de tomma plastmuggarna. Och jag vet att jag tänkte att dessa damer måste ha ett av landets mest stressiga jobb.

Men detta var innan lågprisflyget gjorde sitt intåg på scenen och att man plötsligt konkurrerade med helt andra saker än att servera gratis kaffe på flygen. Och innan tiden då flygbolagscheferna kom på att en utebliven kaffeservering inte skulle skapa upplopp och lynchstämning. Numera är det annorlunda. Detta stod helt klart när jag till jul lät Norwegian frakta mig fram och tillbaka till Umeå. Visst möttes jag av välkomnande fraser när jag steg på planet, men sedan verkade det som flygvärdinnornas arbete för denna resa tog slut. På returresan var det till och med så att det vanliga flaxandet och förevisandet av nödutgångar och flytvästar var bortrationaliserat. I stället fälldes det ner små tevemonitorer från hatthyllan och en förinspelad film visades. Allt medan flygvärdinnorna tog posto i varsin stol. Och precis som passagerarna blev de sittande i stort sett hela resan. Så stressen har utbytts mot en lugn harmoni. Och jag tror även att vi passagerare känner ett större lugn då vi slipper se sönderstressade flygvärdinnor småspringa i flygplanen.


Hem