december2005

Umeå fredag den 16 december 2005

Vi håller på att verifiera våra minnesbilder. Se där har vi den senaste månadens citat, med stora förutsättningar att bli en klassiker. Orden tillhör Lars Danielsson, Göran Perssons närmaste man på regeringskansliet. De minnesbilder han ska verifiera är huruvida han verkligen ringde tre samtal till Hans Dahlgren på UD, den där olycksaliga annandagen för ett år sedan, då vi alla fick lära sig vad en tsunami var för något.

 

Återigen har det alltså hänt, en person som tillhör landets maktelit har totalt tappat minnet. Själv kommer jag ihåg när jag såg den första löpsedeln om det inträffade (Någonstans mellan Hötorget och Sergels Torg i centrala Stockholm), jag kommer ihåg att jag faktiskt köpte en kvällstidning (tillhör ovanligheterna) och jag kommer ihåg att jag satt på TV:n direkt jag kom hem till syrrans villa i Trångsund. Och jag är bara en arbetslös ekonom. Men en högavlönad högt uppsatt tjänsteman på regeringskansliet skulle alltså inte komma ihåg om han ringde, inte bara en gång utan tre, till UD denna dag... Man häpnar. Men å andra sidan, när Danielsson efter några dar hade fått chans att kontrollera sina minnesbilder kom erkännandet. Det fanns ingen anledning att betvivla UD-Dahlgrens minnesbilder, men å andra sidan innebar inte detta, enligt Danielsson att han inte ringt samtalen. Dokusåpan ”I maktens korridorer” fortsätter. Allt under överseende av bossen Göran ”nej, jag ska inte bli statsminister” Persson.

 

En ny farsot sprider sig över internet-världen med en hastighet som skulle göra Melissa-viruset avundsjuk. Jag syftar på bloggen. Själv undrar jag över hur i helsike det blir något gjort i Sverige av idag. Känslan är att halva landet ägnar huvuddelen av sin arbetstid till att skriva blogg, medan den andra halvan med stort intresse läser varenda stavelse som plitas ner om dagislämningar, sjuka hundar och fantastiska middagar. Men å andra sidan hade Lars Danielsson och/eller Hans Dahlgren skrivit blogg den där ödesdigra annandagen hade vi kanske sluppit uttryck som ”verifiera sina minnesbilder”. Allt skulle ju stått i bloggen. Och i en riktigt perfekt värld skulle naturligtvis Dahlgren ha läst Danielssons blogg och konstaterat att här är det fara å färde. Bäst jag sliter Freivalds från den där förbaskade teaterföreställningen.


Hem