april17

Lördag 1 april

1 april. De stora lurendrejeriets dag. Men i år har flera lokaltidningar tagit beslut om att tidningen skulle vara lögnfri denna dag. I alla fall skulle medvetna lögner hållas borta. Allt för att ta ställning mot den våg av falska nyheter som spridit sig, inte minst på sociala medier.

Tycker detta är ett lovvärt initiativ. I en tid då världens mäktigaste man kallar den seriösa pressen för fejkmedia och samtidigt citerar ganska tveksamma källor så är det dags att återvinna sanningen.

Dessutom har jag egentligen aldrig varit så förtjust i första april-skämt. Möjligen beroende på pinsamma minnen från barndomen, möjligen på min egen bristande fantasi, men kanske mest för att jag alltid har haft lite svårt för folk som gör sig rolig på andras bekostnad. Även om just första april-skämten kanske framförallt inte är gjorda för att lura folk.

Gefle Dagblad hade i alla fall ett skämt om att Rolf Lassgård skulle flytta från stan. Vet  inte om de drabbades av stors skälvan, men redan på kvällen kom en demeti…


Söndag 2 april

För första gången på säkert minst tio år har jag handtvätt bilen. Hade efter en tids tvekan vågat mig till H2O-anläggningen vid Biltema. Och detta följdes upp med en runda stillsam jogging på 2,5 km-spåret i Hemlingby. Visst - biltvätten är väl inte den mest noggranna som gjorts (polletterna tog slut) och det var ju långt ifrån något rekordlåga jag gjorde i Hemlingbyskogen. Men både bilen och jag mådde nog bra av lite våraomvårdnad.

Därför tycker jag att jag gjort mig förtjänt av premiärfika på balkongen. Däremot fick då bilen stanna kvar på parkeringen. Visad sig lite besvärligt att få den upp till balkongen (dessutom var balkongen för liten).


Tisdag 4 april

Man ska ju försöka hitta det positiva med allt. Och det positiva med att montera på en trilskande kedja på cykeln är att jag fick användning för den torg-sats som jag trodde jag använt färdig då jag sålde min Saab. En bilmodell där i alla fall de exemplar jag ägt har verkat vara hopskruvade med torx-skruvar. Men den senaste tiden har min torx-sats legat oanvänd i verktygslådan-

Men se - kedjeskyddet på en Rex Promenad (jo modellen har faktiskt av någon outgrundlig anledning döpts till detta) sitter också fast med denna typ av skruv.

Nu var dock inte huvudmålet med min cykelreperation att äntligen få användning av detta verktyg. Nej framför allt var förhoppningen att lyckas få ihop cykeln så pass att jag utan större problem (förhoppningsvis cyklandes) via cykelparkeringen utanför jobbet skulle kunna  ta mig till min cykelreparatör för service. Hur jag lyckades? Ja, det får vi ju se i morgon.


Torsdag 6 april

En dag i däckets tecken.

Cykeln fick ett nytt bakdäck (ja nytt växelreglage, ny ringklocka och ny kedja också förresten) och Aurisen fick sommarskorna på.

Vilket innebär att jag har överlevt min första vinter med dubbfria vinterdäck. Detta är dock inte ett eget val. Jag skyller på förre ägaren. Men i och för sig – rullar bilen i Göteborg kanske behovet av dubbar är mindre.

En nackdel av att ha dubbfria vinterdäck upptäckte jag dock idag. Aha-upplevelsen av tystnad när man bytt till sommardäck försvinner…


Tisdag 25 april

Tydligen har jag någonstans en flaska punkteringsspray liggande i min bil. Och tydligen har bäst före-datumet på denna passerat. Man lär sig mycket av att ha bilen inne på den årliga servicen. Bara febern släpper sår jag ta och grundligt undersöka bilen. Kanske jag finner sprayflaskan.


Söndag 31 april

För första gången sedan jag flyttade till Gävle har jag tagit mig ut i vimlet för att uppleva en majbrasa så att säga live. Orsaken?

1. För första gången sedan mitt liv som Skatteverksanställd inleddes för närmare 11 år sedan är Valborgshelgen inte synonym med övertid på grund av deklarationstider.

2. Vädret andas för ovanlighetens skull i alla fall lite vår. Stjärnklar himmel och risken för frostskador liten.

Nu blev det väl ett ganska kortvarigt besök i Regementsparken. Brasan tändes på klockan 21. Och det officiella firandet, med två tal och ett antal vårsånger fraamförda av Gävle Drängar slutade 21,25. Men sedan blev det en rask promenad genom Boulognerskogen vilket var nog så trevligt.

Hem