blåst på resan


Klockan är 12,13. X2000-tåget rullar in mot Göteborgs central. Det sprakar till i högtalarna. ”De enda tåg som just nu trafikerar centralen är de till Borås samt Västkusttågen.  Ni som ska med övriga tåg får vända er till trafikinformationen för besked.”

Vi tågpassagerarare tittar frågande på varandra. Vi lufsar i alla fall i riktning mot informationen. Och där var läget precis som väntat. Kaos. Det kösystem som en gång rådde har lösts upp. Jag lyckas i alla fall få med mig att det blåser. Det snackas om nedfallna träd. Det snackas om orkanvindar. Det snackas om att inte ens bussarna går. Det snackas om att om vi funderar på att ta bilen så gör vi det på egen risk. Intrycket är att katastroftillstånd råder. Sammanfattningsvis; ingen vet någonting.

Jag flyr kaoset.

Klockan 12,45. Har lyckats få reda på att 12,44-tåget mot Stockholm kommer att gå tidigast 13.30. Hur det kommer att gå med min anslutning till Sundsvall har jag ingen aning om. Smuttar på min införskaffade capuccino (som jag fått som plåster på såren). Gör ett första samtal upp till Sundsvall.

Klockan 13,30. Något tåg till Stockholm har inte lämnat perrongen. Föreslår för en trafikinformatör att jag kan ta ett kvällståg till Stockholm och att SJ där kan fixa ett hotellrum så jag kan ta morgontåget norrut.

”Går inte. Det är Force majeure som gäller. Det är inte vårt fel att det blåser.”

Inte mitt fel heller, tänker jag och går frustrerad därifrån.

Klockan 13,55. Lyckas komma fram till en biljettlucka för att boka om biljetten. Biljettsäljaren bara skakar på huvudet. Inga ombokningar görs, eftersom det troligen inte kommer att gå fler tåg i dag.

Klockan 14,15. Flyr in till Nordstan. Ytterligare en capuccino (som jag betalade själv). Jag arbetar med en alternativ plan. Kanske är det läge att skjuta upp min resa en dag. Försöker lura min nattchefkollega att byta bort den kommande onsdagen. Går inte. En rörläggare är tydligen inbokad.

Klockan 15,20. Försöker utverka ledigt den nämnda onsdagen. Går inte heller. Stor torsdagstidning.

Klockan 16,03. Ytterligare en biljettlucka. Damen där säger att det senaste beskedet hon fick var att faktiskt 16.44-tåget ska gå. Jag bokar glädjestrålande om. Nytt samtal till Sundsvall.

Klockan 16,55. Det raspar till i högtalarna. 16.44-tåget mot Stockholm inställt. Försent att ringa Sundsvall.

Klockan 17,20. Hämtar en biljett till Halmstad-tåget 21.30.

Klockan 18,25. Även nästa Stockholmståg inställt. Jag byter ut min Halmstads-biljett till 18,35-tåget. På väg hem funderar jag över hur stor sannolikheten egentligen är för att något sådant här ska inträffa. Ger upp då jag påminner mig att jag faktiskt var inbokad på ett tåg senaste gången lokförarna varslade om strejk.

Klockan 21,55. So mnar framför tv:n. Utanför mitt fönster tar ett nytt dygn sats. Och nya stormvindar lär vara på väg.