Wien

Wien

Fakta och sånt Österrike


Yta: 83 858 km2

Invånare: 8,1 miljoner (2005)

Huvudstad: Wien 1 550 123 inv. (2001)

Statsskick: Österrike är en Österrike är en parlamentarisk-demokratisk republik. Den 8 juli 2004 blev Heinz Fischer landets åttonde president.

Näringsliv: Ekonomiskt sett Österrike är sedan länge mycket utlandsberoende. Exporten är viktig, men också andra länders ressugna befolkning spelar en stor roll för Österrikes ekonomi, turistnäringen är viktig både vinter och sommar. Dessutom har landet en betydande bank- och finansverksamhet.

Valuta: Tidigare betalade österrikaren med schilling, men sedan den 1 januari 2002 är det euro som gäller 1 euro = 10,56 SEK (19 januari 2020)

Väder: Österrike är ett kuperat land, vilket också visar sig i väderleken. I de lägre områdena är sommaren behaglig för en svensk (medeltemperatur 17-20 grader), men denna temperatur minskar i genomsnitt med en halv grad för varje 100 meter man höjer sig över havet. I bergen är det också mer nederbörd än i de låglänta delarna..

Språk: Österrike har tyska som officiellt språk, men lita inte alltför mycket på skoltyskan. Det är skillnad mellan tyska och tyska…

Tips: Österrike är en caféstad. Jag hittade många härliga kryp-in. Men att försöka visa sin världsvana och beställa in en capuccino, var inte lätt. I Österrike heter det kapuziner och den skummade mjölken är utbytt mot vispgrädde. Härligt, härligt, men farligt, farligt…

Kuriosa: Ingen annanstans är väl den klassiska musiken så klassisk som i Wien. Men råkar det stå orchester på din biljett, bli inte orolig. Biljetten innebär inte att du måste gå en snabbkurs i fiolspel, utan enbart att din åhörarplats är till höger eller vänster om orkestern, med fin utsikt över den övriga publiken. En liten annorlunda upplevelse, faktiskt.

Tidpunkt för mitt besök: mars 1994