USA

New York och Texas

Fakta och sånt USA

Yta: 9 631 418 km2

Invånare: 304 228 000 (2008)

Huvudstad: Washington  DC

6 549 000 inv. (2008)

Statsskick: USA är en förbundsrepublik och presidenten väljs för en fyraårsperiod.

Näringsliv: USA svarar ensamt för en fjärdedel av världens BNP, och ekonomin bygger mycket på de rika naturtillgångar som finns inom landet. Men konkurrensen utifrån har ökat, och då har nya sektorer, som högtekno-logisk inriktad industri, vuxit fram. Dessutom är satsningen på forskning betydande. Inom exempelvis läkemedel är USA världsledande.

Valuta: I USA är det förstås US-dollar som gäller. 1 USD = 9,48 SEK (19 januari 2020)

Väder: USA är ett stort land och vädret är mycket växlande mellan de olika delarna. Efter västkusten är det nederbördsrikt, men på grund av bergskedjorna innanför kusten, så har betydande inlandsområden i västra USA ett regnfattigt öken- eller stäppklimat. Allmänt kan man i alla fall säga att landet har ett tempererat kontinentalt klimat, men väderleken är också ofta inte lite orolig. Tromber samt våldsamma snöstormar, åskväder och hagelstormar är inte ovanliga.

Språk: Amerikanen pratar engelska (eller egentligen amerikanska, den engelska vi lärt oss av otaliga Hollywoodproduktioner). Men på grund av den omfattande invandringen från Latinamerika, så är det i vissa områden en fördel att kunna prata spanska.

Tips: Frågan är om inte det riktiga USA framträder bäst utanför stadsgränsen. Sätt dig bakom ratten på en bil, gärna en cabriolet, och ge dig ut på landsvägen. Känslan av amerikansk roadmovie är fantastisk.

Kuriosa: USA är de stora motsättningarnas land. Aldrig har jag sett så många feta personer varvas med så många hälsofanatiker. Alla amerikaner verkar framhäva sin djupa religiösa tro, så fort de kommer åt, men runt hörnet väntar den tunga brottsligheten och beväpnade civilister. Och man möter många uppblåsta jänkare som är övertygade om att alla icke-amerikaner är mindre vetande och enbart ute för att smutskasta USA. Men samtidigt behöver du inte se vilsen ut alltför länge, förrän det dyker upp en hjälpsam amerikan redo att hjälpa dig hitta rätt.

Tidpunkt för mitt besök: december 1990