Turkiet

Turkiet

Istanbul

Fakta och sånt Turkiet


Yta: 779 452 km²

Invånare: 74 932 641 (2013)

Huvudstad: Ankara ca 4,9 miljoner

Statsskick: Republik

Viktigaste näringen: textlier, elektronik, fordon, jordbruksprodukter

Valuta: Lira 1 TRY = 1,61 SEK (19 januari 2020)

Väder: Det är stora skillnader i klimat mellan olika delar av Turkiet. Längs kusterna i väster och söder råder medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda, regnrika vintrar. I inlandet är däremot är klimatet kontinentalt med varma torra somrar och kalla soliga vintrar. Sommartemperaturerna i söder kan närma sig 40 grader medan vintertemperaturerna i öster kan sjunka till 30 minusgrader. Under mitt besök slog en veritabel snöstorm till mot Kapadokien. Dagstemperaturen var ner mot minus tio. ´men när vi någon dag senare anlände till Antalya vid Medelhavskusten kunde vi njuta på uterestaurangerna.

Språk: Turkiska

Tips: Vill du uppleva något annorlunda avsett några dagar till att besöka Kapadokiens förtrollande landskap. Även om man lite till mans svor över den snö och kyla som rådde här gav detta en extra krydda till de overkliga omgivningarna.

Kuriosa: Rundresan avslutades med lite kommers i Antalya. Jag köpte en skinnjacka för 500 euro (4800 kronor) vilket är det dyrazste klädesplagg jag någonsin har ägt. Trots att detta var nästan 60 procents rabatt jämfört med ursprungspriset så kan jag inte skaka av mig känslan av att jag är lurad. Men jackan är snygg, skön att bära och doftar gott. Så jag gråter inte...

Tidpunkt för mitt besök: Februari 2015

Museum of Anatolian Civilisation
Ankara
Museum of Anatolian Civilisation
Kapadokien
Kapadokien
Blå Moskén
Turkisk mattillverkning
Kapadokien underjordisk stad
Konya
Snövit i Turkiet
Turkiet
Konya
Konya
Turkisk dans