Toronto

Toronto

Fakta och sånt Kanada


Yta: 9 958 319 km2

Invånare: 35,151,728 (2016)

Huvudstad: Ottawa 1 191 000 inv. (2007)

Statsskick: Kanada är en självständig medlem av Brittiska samväldet. Detta innebär alltså att drottning Elizabeth II är statsöverhuvud och det har hon varit sedan 1952.

Näringsliv: Historiskt ett har gruvnäring och mineral-utvinning haft stor betydelse för Kanada. Landet tillhör världens största exportör av exempelvis koppar, zink, nickel och guld. Även järnmalmen har en stor betydelse för landets ekonomi. Dessutom kan man ju inte undgå att nämna skogen. Cirka en fjärdedel av landets yta klassificeras som produktiv skogsmark.

Valuta: I Kanada betalar man säkrast med kanadensiska dollar. 1 CAD = 7,27 SEK (19 januari 2020)

Väder: Kanada är världens näst största land, bara Ryssland är större. Detta gör naturligtvis att det är skillnad på klimatet mellan de olika delarna. I de nordligaste delarna råder faktiskt polarklimat, vilket innebär att medeltemperaturen under vintrarna kan ligga på under – 30 grader. I de södra delarna råder däremot ett klimat som vi svenskar nog känner oss ganska hemma i. Mildaste vintrarna hittar man i sydväst.

Språk: Kanada är språkligt tudelad (franska och engelska), vilket inte är helt friktionsfritt. Det finns krafter i Kanadas franska områden (exempelvis Quebec) som kämpar för att den franska delen ska bli fritt från övriga Kanada. Tre fjärdedelar av befolkningen har engelska som modersmål.

Tips: Packa picknick-korgen, lämna stadens hets och ta en färja ut till någon av de s.k. Toronto Islands som ligger i Lake Ontario.

Kuriosa: Ett besök på Hockey Hall of Fame bör naturligtvis stå på agendan för en turist i Toronto. Döm om min förvåning då det första jag får syn på efter det jag betalat inträdet var en Skellefteå AIK-tröja. Verkligen blandade känslor för en Björklöven-supporter som jag…

Tidpunkt för mitt besök: juni-juli 1997