Sydafrika
Kohäger

Sydafrika

noshörning
Hermanus
Elefantkram


Fakta och sånt SydafrikaYta: 1 221 037 km²

Invånare: 54 miljoner ( 2014)

Huvudstad: Pretoria 1,72 miljoner inv, Kapstaden 3,65 miljoner inv, Bloemfontein 610 000 inv

Statsskick: Republik

Viktigaste näringen: Gruvnäring (inte minst guld), jordbruk

Valuta: Rand 1 ZAR = 0,66 (19 januari 2020)

Väder: Somrarna är varma och bitvis regniga. I inlandet är åsk-och hagelskurar vanliga. Men Sydafrika är ett stort land. Vid sydkusten råder något som liknar Medelhavsklimat medan det i norr är mer subtropiskt klimat

Språk: Sydafrika har 11 officiella språk; Engelska, afrikaans, ndebele, nordsotho, sydsotho, siswati (swazi), tsonga, tswana, venda, xhosa och zulu. De vanligaste är Zulu, Xhosa och Afrikaans.

Tips: Sydafrikas elkontakter är ju inte som de europeiska. Och den multiadapter jag hade sedan tidigare gällde väl för runt 150 olika länder . men naturligtvis inte Sydafrika. Rekommendationen innan avresa var istället att man skulle köpa en adapter på plats. Men faktum är att de flesta hotellrum hade adaptrar på rummen, enda problemet för mig var att ett av våra hotell inte hade adapter till min dators runda kontakt.

Kuriosa: Ska du bada, gör det gärna i Indiska oceanen. Det lär vara varmare. Mitt enda havsdopp gjordes i Hermanus, i den blå Atlanten. Trots att Sydafrika hade sensommar och temperaturen i luften var runt 30 grader så var vattentemperaturen bara 16 grader. Men det var ändå roligt att kasta sig i de kraftiga vågorna och låta sig svepas med säkert 20 meter.

Tidpunkt för mitt besök: Februari 2016

Giraff
Bo-kaap den malaysiska stadsdelen
Hermanus
struts
Sydafrikansk pingvin
fetherbed nature reserve
Ring-tailed lemur
Guldbröstad glansstare
Kapstaden, Taffelbergen