Skottland

Skottland

Sklotskt Blackface
Fiskare
Highland Cattle
Nessie

Fakta och sånt  Skottland


Yta: 77,097 km2

Invånare: 5 144 200 (2007)

Huvudstad: Edinburgh 463 500 inv. (2007)

Statsskick: Scotland är en del av Storbritannien och lyder sålunda under drottning Elizabeth II, som varit statschef sedan 1952.

Näringsliv: Skottlands näringsliv har historiskt sett dominerats av tung industri som gruvor, stålverk och varvsindustri. Numera tar dock tillverkningsindustrin (ex kontorsutrustning och elektronik) mer plats. Även oljeindustrin ger jobb. Men visst drar turism och whiskeytillverkningen också ett allt tyngre strå till stacken.

Valuta: Det är brittiska pund som gäller, men bli inte förskräckt om du får en sedel där det står Skottland på. Till skillnad från Sverige finns det nämligen inget monopol på att trycka sedlar, vilket gör att det, förutom det vanliga engelska pundet, finns två olika skotska sedelserier. Värdet är dock detsamma. 1 £ = 12,41 SEK (19 januari 2020)

Väder: Vill ni ha solgaranti får ni åka någon annanstans, Skottland har 250-270 dagar om året med regn och/eller dimma. Men vädret förhöjer bara upplevelsen av besöket.

Språk: Visst engelska är det officiella språket, även fast vissa skottar ser på den skotska varianten av engelska som ett eget språk. Ett helt eget språk är i alla fall den skotska gaeliskan som pratas av 80 000 personer i nordvästra Skottland.

Tips: Jag säger bara Bed & Breakfast. Det absolut bästa sättet att uppleva skottland på. Om du inte åker under högsäsong behöver du inte ens boka i förväg. Håll ögonen öppna efter B&B-skyltarna, ring på och fråga om det finns någon sängplats ledig. När vi reste runt (i c:a två veckor) var det på sin höjd en handfull gånger vi möttes av sorry, we are occupied. Men man behöver inte leta länge innan en ny B&B-skylt dyker upp. Och trevligare folk än skottar får man leta efter.

Kuriosa: Loch Ness är en amerikansk/brittisk film o Loch Ness-odjuret. I huvudrollen spelar Ted Danson (Skål-skådisen, ni vet…), och delar av den filmen spelades in i en idyll på skotska västkusten vid namn Shieldaig och detta samtidigt som vi övernattade i byn. Så nära film-stjärnestatus har jag nog aldrig varit…

Tidpunkt för mitt besök: sept-okt 1994.


Motljus Skottland
Talisker whiskydestilleri
Parkbänk skotska höglandet