Skagen

Skagen

Dannebrogen Skagen
Grenen Skagen

Fakta och sånt Danmark


Yta: 43 094 km2

Invånare: 5 485 000 (2008)

Huvudstad: Köpenhamn 1154 000 miljoner inv. (2008)

Statsskick: Danmark är en monarki. Statschef är drottning Margrethe II och det har hon varit sedan 1972.

Viktigaste näringen: Historiskt sett är Danmark ett jordbruksland. Och även fast jordbrukets betydelse har minskat på senare tid, så utgör fortfarande cirka 20 % av landets export jordbruksprodukter. Dessutom är runt 60 % av landets yta jordbruksmark. Den siffran är högst i Europa.

Valuta: Danske kroner. 100 Dkr = 141,41 SEK (19 januari 2020).

Väder: Danmarks väder kan väl betecknas som sköna somrar – inte för varma, inte för kalla – och jobbiga vintrar – ofta mycket nederbörd, och det är sällan i form av kallsnö.

Språk: Danskan är svår, anser många svenskar. Men min erfarenhet är att om den som talar drar ner lite på takten, är det inga problem att förstå denne. Däremot kräver deras räknesätt en del mattekunskaper. Sålunda heter sextio tres, (tre gånger tjugo) och åttio fjerds (fyra gånger tjugo).

Tips: Ta dig ut till Danmarks nordspets. Vid Grenen möts Skagerak och Kattegatt, vilket ger en ”extravåg”. Ett fascinerande naturfenomen i all sin enkelhet.

Kuriosa: Sandstränder finns det gott om i Skandinavien, men öken? Bara några kilometer från Skagen hittar man Rågbjerg Mile, en sanddyn så stor så att den faktiskt klassats som öken. Och sanddynen har till och med fått agera stand-in för Sahara och andra kända öknar på vita duken.

Tidpunkt för mitt besök: juli-augusti 1995

Råbjerg Mile
Grenen
Sandormen Skagen
Skagen