Prag

Prag

Fakta och sånt Teckien


Yta: 79 000 km2

Invånare: 10,2 milj. (2008)

Huvudstad: Prag 1 212 000 inv. (2008)

Statsskick: Tjeckien är en parlamentarisk republik. I februari 2003 tog Vaclav Klaus över presidentposten från författaren Vaclav Havel.

Viktigaste näringen: Tjeckien baserar mycket av landets inkomster på industrin. Cirka 40 procent av BNP genereras av en industrisektor som är under stark modernisering.

Valuta: Tjeckisk Koruna. 100 koruna = 41,97 SEK (19 jnuari 2020)

Väder: Med sitt läge i Centraleuropa har Tjeckien, inte minst Prag-området, ett inlandsklimat. Detta innebär relativt kalla vintrar och varma somrar. Vid mitt besök var det inte varmt utan hett, i alla fall med Skandinaviska ögon sett.

Språk: Tjeckiska är det officiella språket, men det förekommer även att folk pratar slovakiska. De bägge språken liknar varandra ungefär i samma omfattning som svenskan och norskan. När det gäller övriga språk är ryskan ganska gångbar. Tyska kan väl också gå bra och i takt med närmandet till väst behärskar fler och fler engelska.

Tips: Vad ni än gör, försök att undvika att besöka Svejk-restaurangen U Kalicha. En ordentlig turistfälla som enbart ger er ”paltscwimen”. Fet och bastant mat som nästan hänsynslöst pådyvlas er av en vältalig servitör.

Kuriosa: Tjeckernas förhållande till Ryssland är komplicerat. Man gillar att göra narr av ryska företeelser samtidigt som känslan är att Ryssland i vissa fall fortfarande betecknas som överheten. Jag köpte exempelvis en T-shirt med texten ”KGB still watching you”.

Tidpunkt för mitt besök: juli 1999.