Nashville

Fakta och sånt USA

Yta: 9 631 418 km2

Invånare: 322,7 milj (2018)

Huvudstad: Washington  DC

6 549 000 inv. (2008)

Statsskick: USA är en förbundsrepublik och presidenten väljs för en fyraårsperiod.

Valuta: I USA är det förstås US-dollar som gäller. 1 USD = 9,48 SEK (19 januari 2020)

Språk: Amerikanen pratar engelska (eller egentligen amerikanska, den engelska vi lärt oss av otaliga Hollywoodproduktioner). Men på grund av den omfattande invandringen från Latinamerika, så är det i vissa områden en fördel att kunna prata spanska.


Fakta och sånt Nashville

Yta: 1 362 km²

Invånare: 691 243 (2017)

Stat: Tennessee. Mest känd för musiken, inte minst country. Båda de största städernas, Nashvilles och Memphis stadsbild är nästan uteslutande präglad av musiken.

Väder: Tennessee är en kustlös stat i söder, , dåvilket emellanåt kan ge höga temperaturer. Dessutom en hel del sol. Dock ska man kanske undvika november, decemper och januari, då det inte är ovanligt med ensiffriga dagstemperaturer. Under mityt besök hade vi dagstemperaturer som flirtade med 35-gradersstrecket alla dagar utom de två sista. Faktum är att hemresedagen mest liknande en dålig svensk höstdag.

Tips: Missa inte att dra ner till Broadway och ät lunch. Då bjuds det garanterat på livemusik. Den centrala delen av denna gata består nästan uteslutande av restauranger. Och alla har livemusik i princip hela dagen. Faktum är att de första banden äntrar scenen redan klockan tio - på förmiddagen. Vandrar du ute på gatan innebär det hela en kakafoni utan dess like, men kommer du in på en av restaurangerna så är det njutbart. Och glöm inte att ge bandet dricks. Många ställen betalar nämligen inget gage, utan betalningen består av den diricks som man kan håva in.

Kuriosa: Ni vet det där heldragna vita strecket som finns vid varje övergångsställe. Tro inte att det är där bilarnba stannar. Troligen säger man i körskolan i Nashville att man ska försöka placera detta streck i höjd med ljuddämparen.