London

Fakta och sånt England


Yta: 129 720 km2

Invånare: 51,1 milj. (juli 2007)

Huvudstad: London 7,7 milj. inv. (2008)

Statsskick: England är en del av monarkin Storbritannien, där drottning Elizabeth II är statsöverhuvud sedan 1952.

Viktigaste näringen: Historiskt sett är Englands näringsliv i mångt och mycket inneburit tung industri ex kol, varv och stål, men de under de senaste decennierna har sektorer som finans och olja fått en allt viktigare roll.

Valuta: Brittiskt pund 1 £ = 12,41 SEK (19 januari 2020)

Väder: England och väder – kan det bli annat än regn och dimma. Jag kommer ihåg det klassiska Tipsextra med fotbollsplaner som fick potatislandet i Bergnäs att verka som ett bra alternativ. Och visst, bägge mina besök i London har varit solfattiga, men å andra sidan, befinner man sig i London bryr man sig inte så mycket.

Språk: Engelska förstås. Men pass upp. Vissa engelska dialekter kan vara svåra att förstå, även med den svenska skolans goda engelsk-undervisning i ryggen.

Tips: London är så mycket. Ödsla inte tid på att försöka hinna med så många sevärdheter som möjligt. Åk istället ner till de centrala delarna och bara insup atmosfären. Ägna sedan kvällen till att se en musikal. Själv såg jag Miss Saigon – en oförglömlig upplevelse.

Kuriosa: De röda dubbeldäckade bussarnas tid är över. Under 2005 ersätts de med modernare bussar. Bara några nostalgiturer kommer att leva vidare.

Tidpunkter för mina besök: nov 1991, dec 1992, feb 2007, dec 2018

 

London