Lissabon

Lissabon

Fakta och sånt Portugal


Yta: 92 072 km2

Invånare: 10,6 miljoner (2008)

Huvudstad: Lissabon 2,8 milj inv (2007)

Statsskick: Republik

Viktigaste näringen: Textil, skor, läder

Valuta: Euro 1 Euro =10,56 SEK (19 januari 2020)

Väder: Portugal är ett av Europas varmaste länder. Sommartid är det inte ovanligt att kvicksilvret stiger upp mot 40-gradersstrecket (ibland över), inte minst i inlandet och i söder. Höst och vinter är normalt regniga och blåsiga, men när jag var där (i början av november) var det ett skapligt svenskt sommarväder med sol och temperaturer runt 20 grader. Dessutom kav lugnt.

Språk: Portugisiska. Engelska fungerar bra för den yngre delen av befolkningen, men absolut inte med de äldre portugiserna. Faktum är att det var först 1987 som Portugal fick en obligatorisk nioårig grundskola och fortfarande är det många barn som aldrig fullföljer sin skolgång. I mitten av 1970-talet var en tredjedel av landets invånare analfabeter.

Tips: Äta bör man ju och i Lissabon kan man äta gott. Runt de centrala torgen finns ett överflöd av restauranger, tyvärr är kanske inte alla så otroligt bra. Åk istället upp (och här talar vi om upp, Lissabon är mycket kuperat) till Bairo Alto och beställ in fisk modell grillad. Riktigt gott. Jag åt på en restaurang som hette Faz Frio. Kanske ingen lyxrestaurang, men en trevlig servitör, genuin inredning och som sagt var god fisk.

Kuriosa: Lissabons centrala delar ligger på sju kullar, eller ska jag säga berg. Den i meter korta promenaden upp till Bairo Alto förvandlas till ett ordentligt intervallpass. Det finns till och med en spårvagn som har till sin enda uppgift att frakta folk från området runt Rossio (resecentrum) och Bairo Alto. En sträcka på kanske 400 meter.

Tidpunkt för mitt besök: November 2008