Galapagosöarna

Galapagosöarna

Fakta och sånt Galapaagosöarna


Yta: 7880 km²

Invånare: 19 000

Huvudstad: Puerto Baquerizo Moreno  (huvudort) 5600 inv

Statsskick: Tillhör Ecuador (republik)

Viktigaste näringen: Turism

Valuta: Dollar 1 USD = 9,48 SEK (19 januari 2020)

Väder: Galapagos ligger i Stilla Havet, cirka 100 mil från Sydamarikas västkust. Dessutom korsas ögruppen av ekvatorn. Allt detta påverkar naturligtvis klimatet. Året delas upp i en varm årstid (december till maj) och en kall årstid (juni till november). Men risken att man fryser är ändå ganska liten. Medeltemperaturen den varma årestiden är runt 30 grader och under den kalla är medeltemperaturen bara fem grader lägre.Chansen att få uppleva soliga dagar är ockå ganska stor, men i genomsnitt så regnar det så där var tredje dag.Minst risk för regn är det mars-maj.

Språk: Spanska

Tips: Även fast det faktiskt finns några hotell på ögruppen så tillbringar de flesta besökarna sin nattvila på en kryssningsbåt. Och från dessa tar guiderna med besökarna till de olika öarna.Och det är här det bra att välja rätt. Guidernas kvalitet växlar, inte minst när det gäller engelskakunskaperna. En av anledningarna till detta är att det finns krav på att de har någon koppling till Galapagosöarna. Vill du dyka, välj en båt specialiserad på detta., men annars är en tumregel att de största båtarna har de bästa guiderna. Beror naturligtvis på att det är dessa som betalar bäst. Men smakar det så kostar det. Vilket visar sig på prisläget mellan gruppresorna från Sverige. Jag var först inbokad på en 15-dagars resa som inte blev av. Istället blev det en 11-dagars resa, som var nästan 10000 kronor dyrare! Mycket av denna skillnad låg i  kryssningsbåten.

Kuriosa: Sedan 1959 är Galapagosöarna en nationalpark och man är som besökare ganska påpassad  så man inte ska hota den ömtåliga naturen. Då kan det kännas lite underligt att komma till Tagus Cove, där kanske världens äldsta graffitti går att beskåda.Och faktiskt ser man bland annat ordet Sweden inedklottrat på klippväggen. Upphovsmännen till detta är sjömän från 1900-talets första hälft. Ja, den äldsta är faktiskt från 1832.

Tidpunkt för mitt besök: Januari 2014