Färöarna

Fakta och sånt


Yta: 1399 km2 fördelade på 18 öar

Invånare: 48 668 (2008)

Huvudstad: Torshavn 20 000 inv. (2007)

Statsskick: Sedan 1948 är Färöarna en autonom del av Danmark. Drottning Margarethe är alltså statschef. Färöingarna har röstat om att helt lämna Danmark, men hittills har majoriteten valt att stanna under danskt beskydd. Färöarna ingår däremot inte i EU.

Viktigaste näringen: Havsfiske, men fortfarande finns det mycket får på bergssluttningarna.

Valuta: Dansk krona 100 DK = 141,41 SEK (19 januari 2020)

Väder: Trots närheten till havet är Färöarna inget turistmål för solbadaren och trots att landet i stort sett bara består av berg är det heller ingen hit för skidåkaren. Anledningen är klimatet. Medeltemperaturen under landets kallaste månad (februari) är + 2 och den varmaste (juli) + 11. Dessutom regnar det drygt 200 dagar om året.

Språk: Färöiska, men de flesta färöingar förstår skandinaviska, alltså någon blandning av danska, svenska och norska. Med andra ord, du klarar dig bra på svenska, men tro inte att du ska förstå nåt av färöiskan. Något som överraskade mig lite var att inte heller islänningarna kan göra sig förstådda. Engelska går troligen att använda när man talar med de som jobbar i servicenäringen, men faktiskt är tyska ännu bättre.

Tips: Passa på att resa runt i landet. Kollektivtrafiken (buss, båt och t.o.m helikopter) är väl utbyggd. Kändes faktiskt lättare att åka runt på Färöarna än den svenska landsbygden. Och missa inte att studera Lunnefågeln, att se denna springande (!) lyfta från vattenytan framkallar ett leende som håller i sig länge.

Kuriosa: Brevbärare som cyklar – glöm det. I Torshavn är det, mycket på grund av den kuperade stadsmiljön, mopeder som gäller. Och hjälmlösa, med tuffa mopeder och fladdrande hår, är brevbärarna Färöarnas svar på Hells Angeles.

Tidpunkt för mitt besök: maj 2000

Färöarna