Ecuador

Ecuador

Fakta och sånt Ecuador


Yta: 276 841 km²

Invånare: 14 573 000 (jun 2009)

Huvudstad: Quito 1,4 miljoner

Statsskick: Republik

Viktigaste näringen: Gruvnäring, kemisk industri, olja

Valuta: Dollar 1 USD = 9,48 SEK (19 januari 2020)

Väder: Ecuador består av  tre olika zoner. Det tropiska kustlandet, Det kallare och torrare höglandet uppe i Anderna, sedan ett fuktigt och tropisk klimat i Amazonas. Ecuatorn  går rakt genom landet vilket sätter sina spår både i vädret och minimal gryning och skymning. När mörkret faller faller det snabbt.

Språk: Spanska

Tips: Ta er ut till en matmarknad (jag besökte Otavalo) och insup  atmosfären. Lämna dock den kräsmagade bakterieskräcken hemma. Du kommer att få se scener som skulle få en svensk hälsvårdstjänsteman gå upp i fallsett och söka efter peragrafer för att stänga ner stället.

Kuriosa: Tycker ni om, söta hundar - ja då kanske någon småstad på höglandet skulle vara himmelriket. Har aldrig sett så många lösspringande hundar. Och förvånande nog verkade många av dessa vara väldigt välvårdade. Detta har sin förklaring i att det inte enbart är herrelösa hundar som springer runt dina ftter. Det här med koppel är inget som verkar ha slagit riktigt i Anderna.Släpp hundarna loss, verkar vara parollen.

Tidpunkt för mitt besök: Januari 2014