Budapest

Budapest

19 januari 2020

Fakta och sånt Ungern


Yta: 93050 km²

Invånare: 9,9 miljoner (2008)

Huvudstad: Budapest 1,7 milj. inv (2008)

Statsskick: Republik

Viktigaste näringen: Gruvdrift, metallurgi

Valuta: Forint 100 HUF = 3,15 SEK (20 januari 2020)

Väder: Ungern ligger insprängt i mitten av den europeiska kontinenten. Och detta innebär förstås ett inlandsklimat med kalla vintrar och varma somrar. Dessutom mycket sol. Budapest har 2000 soltimmar/år. Under sommaren ligger är det inte ovanligt med temperaturer på 30-35 grader. Men svensk högsommarvärme blir det redan i april, vilket inte minst vi kände av, då kvicksilvret ibland klättrade upp mot 25 grader.

Språk: Ungerska

Tips: Budapest är Spa-badens huvudstad i Europa. Och ett besök på ett badhus är ett måste för en Budapest-turist. Mest känd är Gellert-badhuset, men jag blev inte så imponerad av denna anläggning. Visst var det fin arkitektur, men byggnaden verkade sliten, standarden på exempelvis duschar och omklädningsrum därefter. Dessutom ”vaktades” hela anläggningen av barska damer (leende kostade extra…) som gav liv åt mina värsta fördomar om Östeuropa. Enda anledningen till att som första-val välja Gellert är väl att namnet är lättuttalat (vilket i och för sig är ett plus som inte ska negligeras). Ska ni bara besöka ett spa, åk istället till Széchényi Thermal Bath. En otrolig byggnad.

Kuriosa: Att lära sig tala och skriva ungerska måste i studieinsats motsvara ett utbilda sig till läkare, inklusive specialistutbildning till hjärtkirurg. Många ord verkar helt slumpmässigt konstruerade genom att man på måfå blandat bokstäverna. Sedan har man tagit accenter, prickar och andra konstiga tecken och placerat dessa ovanför några av bokstäverna, återigen slumpvis utvalda. Det hela blir en förvirrande blandning av franska é, tyska û och svenska ö. För en svensk turist kan det då vara skönt att ett av de viktigaste orden också är ett av de lättaste. Sör betyder nämligen öl.

Tidpunkt för mitt besök: April 2009