Augusti2010

Söndag 1 augusti

Även en svensk sommarnatt kan vara mörk utav bara h-e. Det märktes med all märkbar tydlighet då vi fem festprissar skulle gena från bröllopsplatsen i Tivedstorp till Stallet, den byggnad på vandrarhemmet där vi hade blivit tilldelad vårt natthärbärge. Damen som tog täten kom med den ljusa idén att använda hennes mobiltelefon som lanterna och därigenom kunna leda oss på denna smala stig genom mörkret. Det gick väl sådär. De moderna mobiltelefonerna har ju mängder av funktioner, men just lanternfunktionen behöver utvecklas. För jag som tog hand om köplatsen hjälpte ljuset föga, så man måste nog förlåta ett och annat snedsteg.

Och inte blev det bättre när jag vräkte mig in i det sexbäddsrum där min nattvila väntade. I ett kompakt mörker snubblade jag inte över en, utan två stolar, som någon försåtligt hade placerat i min väg. Och därmed var nattvilan förstörd för åtminstone fyra nattgäster.


Torsdag 19 augusti

Det har sina avigsidor att vara hemifrån i två och en halv veckas tid. Fem räkningar på sammanlagt dryga femtusen låg och väntade på mig. I Min mejlbox låg dessutom 129 olästa mejl plus 39 stycken som av mitt spamskydd hade klassats som spam. Av dessa mejl hamnade 159 stycken snart i mappen för borttaget. Kvar blev alltså nio stycken som jag förhoppningsvis har tid att kolla på snart. Och ska sanningen fram behöver jag bara kolla sju, eftersom två av de mejl jag inte slängde var meddelanden om att jag fått en e-faktura. Och dessa är ju redan inlagda för betalning.

Andra sviter av min bortavaro är slokande växter även om det här kunde ha varit mycket värre. Fredsliljan jag hade ställt i duschen verkade väl inte hellycklig precis, men erfarenhetsmässigt vet jag att denna överlevare bara behöver några rejäla supar H2O för att piggna till ordentligt. Och palmerna i fönstret verkar vara opåverkade av några veckor utan vatten. Och orkidén ska inte vattnas oftare än varannan vecka, så denne har nog inte alls upptäckt att det varit vattenbrist de senaste veckorna.


Fredag 20 augusti

En annan sak som händer när man varit hemifrån i två och en halv vecka är att man under två och en halv vecka använt brorsans bärbara dator. Och detta medför i sin tur att man ännu mer upptäcker hur långsam min stationära dator har blivit. Detta i sin tur gör att man svär extra mycket när man på nytt är hänvisad och använda det museiobjekt man har hemma (säkert sex år gammalt…). Och slutligen gör detta att risken finns att man i ilskan går och köper sig en egen bärbar historia. Detta hände i alla fall i mitt fall.

Efter att ha valt bort bluetoth ( som försäljaren förklarade enbart var ett måste om man skulle se på bluetoth-filmer, och detta vet jag inte vad det är för nåt) fastnade jag efter rekommendationer för en maskin av märket Acer.

Så nu skulle allt vara frid och fröjd om det inte var för en liten obetydlig detalj. Den hittar inte mitt trådlösa nätverk. Den hittar många andra nätverk, bland annat Kristinas, Chipsbilen och blabla. Några nätverk som antagligen tillhör mina grannar. Men Bengan, som mitt nätverk heter verkar ”non existent”. När jag kollar på min stationära dator kan jag också finna några av dessa andra nätverk. Men framförallt visar den att signalen från Bengan är Mycket Stark.

Ett frustrerande felsök pågår.


Måndag 23 augusti

Som om inte det var nog med det faktum att första arbetsdagen stod för dörren och att i min lägenhet fanns ett knappt fungerande trådlöst nätverk så möttes jag i morse av ett helt platt cykeldäck. Och den gången man möts av denna syn är den enda gång som man verkligen önskar att det finns några unga ligister i trakten. Ligister som tycker att det är höjden av lycka att gå och tömma folks cykeldäck. Men detta är aldrig fallet. Det är alltid punktering. Och nästan alltid är det på bakdäcket och man måste skita ner sig med kedjor och växelanordningar för att kunna byta slangen. Men jag hade väl inget direkt planerat till nästa helg…


Tisdag 24 augusti

I min serie ”detta hände under min semester” har idag turen kommit till Hillmanskroken. Plötsligt har de fångstgropar som uppstått i asfalten utanför Fyran försvunnit. En årslång pina är över.

Kommer faktiskt inte ihåg när jag första gången upptäckte dessa hål, men plötsligt var de bara där. Perfekt placerade för att man skulle köra ner vänster bakhjul (den lilla gropen) och höger framhjul (den stora gropen) i avgrunden. Allt till tonerna av de ljuva ljudet då stötdämpare knäcks och stänkskärmar knycklas ihop. Och inte blev det lättare att klara bilen oskadd förbi försåtsmineringen av att det på ömsom sida av vägen stod parkerade bilar som omöjliggjorde allt för vidlyftiga svängar.

Men under min resa norrut passade plötsligt kommunen på att fylla igen hålen. Kändes lite ovant.


Onsdag 25 augusti

Då har jag då blivit med husdjur. I morse till frukosten stirrade han (hon?) på min filtallrik och när jag kom från jobbet blev jag mött i hallen.

Jag talar om en vanlig husfluga som fått för sig att ockupera min lägenhet. Efter att under två och en halv veckas tid ha genomfört massmord på flugor uppe på farmen så kan det tyckas som en enkel sak att med en tidning undanröja min nya sambo. Men på något sätt tar det emot, trots att den nu flaxar runt mitt datorbord.


Fredag 27 augusti

Nu har valkampanjerna kommit igång – även på dagstidningarnas nyhetssidor. Om jag inte vetat det innan stod det fullt klart då jag idag bläddrade igenom Aftonbladet. Att jag köper en kvällstidning hör minsann inte till vanligheterna, men jag ville kolla på den nya tidskriften Levande Historia och eftersom denna såldes tillsammans med Aftonbladet så hade jag inget val. Och när jag väl hade en tidning i min ägo var jag ju dum om jag inte läste den – jag hade ju betalt den.

Valet upptog idag sju sidor. De tunga nyheterna var TV-intervjun med Mona Sahlin och Alliansens valmanifest. Och i varje rubrik, varje ingress, varje bild och varje vinkel kunde man utläsa att det här handlade om en socialdemokratisk tidning. Man talade om Monas revansch och hon fick själv i en underrubrik uttala sig att hon mer och mer är allas statsministerkandidat. Något som kan verka kaxigt för att komma från en person som enligt vissa mätningar inte ens hälften av de rödgrönas egna väljare har förtroende för som just statsministerkandidat.

Alliansens valmanifest får den pekpinniga rubriken ”Sup inte – arbeta” och vinkeln är att Alliansen föreslår en skattehöjning på sprit och tobak. Denna ackompanjeras av en analys av politiske kommentatorn Lena Mellin med rubriken ”jag är inte imponerad”.

Nästa uppslag är ägnat Göran Hägglund som utmålas som valmanifestets store förlorare. Och här faktiskt går rubrikmakarna så långt att man antyder att smockan hängde i luften när kd inte fick genom ett förhöjt vårdnadsbidrag.

Hela Aftonbladets valbevakning avslutas sedan med en ”tycka synd om”-krönika för Mona Sahlin.

Nu är naturligtvis inte denna valkampanjsjournalistik unik för Aftonbladet. Jag är inte så naiv så att jag inte förstör att det ser precis likadant ut – fast tvärtom – i Expressen. När Aftonbladets retorikexpert delar ut fyra plus i Aftonbladet, får hon två getingar av Expressens dito. Och när Aftonbladet talar om Monas revansch, så är kommentarerna från Expressen att vi inte fick se någon ny Mona. Och då spelar de förstås på ett av Alliansen mest effektiva verktyg denna valrörelse, nämligen Sahlins låga förtroende bland väljarkåren. Och så lär det säkert fortgå i Expressen några sidor till, men det vet jag egentligen inget om. Det får ju vara någon måtta på mitt stödjande av kvällspressen.

Men nu är ju denna politisering av nyhetsflödet inte något som plötsligt dök upp i veckan – är det exempelvis någon som tror att tidpunkten och vinkeln på Aftonbladets avslöjande ”Littorin”-artikel var en slump? Och naturligtvis inte heller på den Alliansstödda pressens tjat om Sahlins tillkortakommande. Och så lär det också fortsätta fram till valdagen.

Ibland får det hela mig att komma och tänka på vissa diktaturländers (och även en del demokratiers) statsstyrda medialandskap. Skillnaden är väl bara att här finns det två chaufförer som sitter bakom ratten – i varsin bil.

Så vem ska vi då tro på i denna röra. Mitt svar är – dig själv. Med andra ord var kritisk – ingenting är vad de vill få oss att tro att det är…


Söndag 29 augusti

När jag närmade toaletten för att ta mig en dusch flaxade det till ordentligt i mitt sovrum. Förvånat gick jag ut och fick se en gråsparv förskrämt sitta i ett hörn. Min balkongdörr hade stått lite på glänt och på något sätt hade den lille kraken tyckt att denna smala passage verkar intressant. Men att hitta ut genom samma passage var desto svårare. Försiktigt smög jag fram och öppnade balkongdörren på vid gavel. Min trupprörelse gick inte helt utan flax i hörnet, men nu skulle väl den stackars gynnaren hitta ut, tänkte jag samtidigt som det slog mig att detta måste ju förevigas. Så jag gick in i min klädgarderob där jag förvarar kameraväskan. Därinne hör jag hur det flaxar till ordentligt utanför och när jag återvänder till sovrummet med kameran i högsta hugg var den lilla sparven spårlöst försvunnen. Glad över att det löst sig och lite besviken över att jag inte hann föreviga detta oväntade besök gick jag för att få den efterlängtade duschen.

Ren och nöjd gick jag en halvtimme senare in i köket och väl där höll jag på att skita på mig. För min entré skapade en sällan sedd aktivitet. I alla fall för att vara detta kök. Det visade sig att min besökare inte alls hade hittat ut genom den då öppna, nu klart stängda, balkongdörren. Köksregionerna lockade tydligen mer. Nu följde ett mödosamt jobb för att försöka få sparven att hitta tillbaka till sovrummet. Med föga framgång. Istället bekantade sig fågeln med min takspotbelysning och mitt kryddställ. Men efter att återigen med en smäll flugit rakt på mitt köksfönster hittade sparven den lilla glipa som var resultatet av att jag hade satt fönstret i vädringsläge. Lite förvånat fann den sig plötsligt sittande på fönsterblecket och efter en stunds funderade flaxade den ut över lägenhetskomplexets innergård. Den var fri.


Måndag 30 augusti

Idag drog valet igång på allvar i min brevlåda. Mitt röstkort dök upp och för att ackompanjera denna försändelse kom en information från valmyndigheten (nytt valdistrikt) plus information från moderaterna, vänsterpartiet, socialdemokraterna, miljöpartiet samt sjukvårdspartiet Gävleborg. Nu väntar jag bara på information från kd, c och fp så är samlingsserien komplett.

Dessutom kom det idag även en information om att den rullande miljöstationen snart är på rull. Men detta har troligen ingenting med valet att göra.


Hem


Gråsparv