Apollo


Michael Collins, är han bekant? Troligen inte, men det händer att han uppfyller mina tankar ibland. Collins är den tredje mannen. Han som fick se sina kamrater skaffa sig livslång och världsomspännande berömmelse, medan han själv snabbt föll i glömska hos den breda massan.

Året var 1969. Äntligen skulle amerikanarna ta ledningen i den uppskruvade rymdkapplöpningen mot Sovjetunionen. Apollo 11 hade tagit sikte mot månen. Världens blickar var riktade mot rymdfarkosten med de tre astronauterna Neil Armstrong, Edwin Aldrin och Michael Collins.

Men när Neil Armstrong, strax före fyra, natten till den 21 juli, satte ner foten på månens yta och för miljarder tv-tittare världen över uttalade de nu klassiska orden om jättesteg för mänskligheten (hur många tror att han hade kommit på denna mening själv?), då satt Michael Collins fast förankrad i sin rymdraket kretsande runt månen. 30 varv hann han med, allt medan Armstrong och Aldrin blev historiska.

Hur kände han sig, den gode Michael? Så nära denna himlakropp som med tanke på hans yrkesval måste ha utgjort en speciell lockelse på honom. Så nära, men ändå så långt ifrån.

Lite funderar man ju hur det gick till när rymdstyrelsen tillkallade sina astronauter för en första genomgång inför rymdresan.

- Jaha, grabbar, snart ska ni ut och resa. Men innan hårdträningen börjar har jag en del specialuppgifter till var och en av er.

- Mister Armstrong, vi har bestämt att du ska få bli den förste som traskar på månen. Du har liksom namnet för det. Arm-strong, ett perfekt namn som symbol för vår överlägsna rymdteknologi. Här har du förresten en liten mening som vår PR-avdelning har totat ihop. Lär dig den utantill, väl på månen måste du rabbla upp den utan att staka dig. Det finns inte möjlighet till någon omtagning.

- Och du mister Aldrin. Du följer med. Se till att Armstrong inte schabblar. Fan, nu vet jag vad vi kan kalla er. The A-team. Jädrar i mig vad PR-avdelningen ska bli nöjd.

- Jaha, och mister Collins. Tyvärr, jag vet att du är kompetent, men du skulle valt andra föräldrar. Eller bytt namn. Din uppgift är att snurra runt månen i så där 30 varv. Här får du ett frikort till tivolit. Träna nu riktigt bra.

Så kan det förstås vara, men kanske Collins självmant lät de andra glänsa. Han ville kanske slippa alla autografjägare och groupies. Som en sann amerikan gjorde han kanske resan enbart för den nytillträdde president Richard Nixon…