storebror

Det kan inte vara lätt att lida av förföljelsemani i dessa dagar. Överallt möts vi av övervakningskameror, kortlås och datoriserade kommunikationer. Du är bevakad. Överallt.

Med andra ord. Storebror ser dig.

Och inte bara han. Nu kanske också lillebror. Det senaste påfundet är nämligen ett datorprogram som man dolt kan skicka till släkts, vänners, fienders och annat löst folks datorer. Med hjälp av detta kan man sedan avlyssna samtal som förs i det rum där datorn är placerad. Om datorn måste vara påslagen råder det delade meningar om, men håll med om att sådana här larm kan släppa loss lite förföljelsemani i oss alla.

Samma sak med mobiltelefonerna. Säpochefen gick ut med uppgiften att det enkelt gick att avlyssna samtal genom högtalaren på en vanlig mobiltelefon. Vad spelar det då för roll att mobiltelefonföretagen gjorde gemensam sak och dementerade. Säpochefen borde ju veta.

Och mobiltelefonerna verkar vara ett stort gissel för oss som vill verka lite inkognito. Eftersom dessa hela tiden kommunicerar med en satellit så är det möjligt att på några meter när ta reda på en mobiltelefons position. Det har till och med gått så långt att Telia har planer på att sälja en tjänst där man genom att slå ett speciellt nummer kan ta reda på exakt var en utvald mobiltelefon, och då naturligtvis också mobiltelefonens innehavare, befinner sig. Och tydligen tror Telia att efterfrågan finns, framförallt då bland företagskunderna, men även exempelvis bland föräldrar som vill hålla reda på sina tonåringar.

Man kan ju tycka att det skulle vara lika lätt att ringa till den aktuella telefonen, men det är mot hela idén. En bevakare arbetar i tysthet.

En annan bevakningspryl som arbetsgivare gärna installerar är dessa kortlås som på fler och fler ställen ersätter den gamla hederliga nyckeln. Varje gång man använder kortet noteras detta på en datafil. En sorts modern stämpelklocka. Och trots arbetsgivarnas försäkran, så har det hänt att frestelsen blivit för stor och uppgifterna i denna fil jämförts med övertidsrapporter.

Även när det gäller e-post och internet så finns det oanade möjligheter för arbetsgivaren att kontrollera vad personalen gör på sin arbetstid. Det finns folk som har avskedats med motiveringen att de har surfat på nätet för mycket eller att de besökt fel databaser.

Som tur var har undertecknad aldrig lidit av någon förföljelsemani. ”Vem kan tänkas ha något intresse av vad jag gör”, går resonemanget.

Men jag får kanske börja att tänka om.

För storebror ser även mig, om han bara vill...