Rom

Fakta och sånt Italien


Yta: 301 263 km2

Invånare: 58 145 000 (2008)

Huvudstad: Rom 2 711 000 inv. (2007)

Statsskick: 1946 slutade Italien med att vara monarki. I fortsättningen var det president som gällde. 1999 valdes president nummer tio, Carlo Azeglio Ciampi, och han lär sitta något år till (maj 2006 är det val igen).

Viktigaste näringen: Industrin är den italienska ekonomins viktigaste hörnpelare. Inte minst verkstadsindustrin är en bransch med stark tillväxt. Men Italien har ju rykte om sig att vara ett modeland och flest anställda finns det följaktligen inom textil- och konfektions-industrin.

Valuta: Italien har infört Euro 1 euro = 10,56 SEK (19 januari 2020). Tidigare hette valutan Lire.

Väder: Större delen av Italien har Medelhavsklimat, vilket innebär varma och torra somrar samt milda vintrar, där snö tillhör ovanligheten. Men södra delen av Alperna ligger ju i Italien, med allt vad det innebär av glaciärer och fin skidåkning.

Språk: Italienska är det officiella språket, men det talas också sardiska (på Sardinien), friuliska (nordöstra Italien) och tyska (Sydtyrolen). Dessutom språkas det på sina håll occitanska och slovenska. Räkna inte med att italienarna kan engelska. Jag vill minnas att det enbart var hotellpersonalen som förstod min engelska. Däremot träffade vi en kaféägare som snackade ganska god svenska.

Tips: Försök undvika högsommaren. Att lämna en regntung och 15-gradig svensk sommardag och mötas av en solig och stekhet (över 40 grader) italiensk flygplats var nästan mer än vad min sol-ovana kropp klarade av.

Kuriosa: Rom måste vara Vespans huvudstad. Alla kör den, yuppies med slips och kostym, medelålders damer och naturligtvis ungdomar. Och tro inte att den italienska trafikanten (gäller både bilförare och vespaåkare) stannar när det blir rött. Nej, de stannar när korsande trafik får grönt.

Tidpunkt för mitt besök: juli 1993.


Rom